Welke planten passen het beste om staptegels heen? Redactie MySteel
Redactie MySteel 13 Juli 2024
Tweede auteur: Dirk Meulendijks Laatste update: 03 Oktober 2024

Welke planten passen het beste om staptegels heen?


Staptegels zijn een handige en mooie toevoeging
aan je tuin. Ze maken niet alleen een praktisch looppad, maar zien er ook goed uit. Vooral staptegels van cortenstaal zijn populair door hun bijzondere en moderne uitstraling. Door de juiste beplanting rondom je staptegels te kiezen, zorg je voor een mooie en samenhangende tuin.

In dit blog gaan we dieper in op welke planten het beste om staptegels heen passen. Zo kan jij je tuin binnenkort nog aantrekkelijker maken.

Samenvatting

  • De juiste beplanting rondom staptegels zorgt voor een aantrekkelijke en samenhangende tuin.
  • Bodembedekkers zoals kruiptijm, sedum en mossen zijn ideaal tussen de tegels.
  • Siergrassen zoals zwenkgras, blauw schapengras en prachtriet accentueren de randen van de staptegels.
  • Kleine vaste planten zoals lavendel, viooltjes, steentijm en campanula voegen kleur en geur toe langs de paden.

 

Beplanting rondom de staptegels

Beplanting rond je staptegels kan je tuin een heel andere uitstraling geven. Met de juiste planten tussen en naast de tegels zorg je voor een mooie en praktische overgang. Hier bespreken we enkele van de beste keuzes, zoals bodembedekkers, siergrassen en kleine vaste planten. 

Leestip

Wil je weten hoe je zelf staptegels kan aanleggen in je tuin? Lees dan ons blog ‘Cortenstaal staptegels leggen in de tuin: hoe doe je dat?’

Bodembedekkers: perfect tussen de staptegels

Bodembedekkers zijn ideaal om de ruimte tussen staptegels op te vullen. Ze zorgen voor een groene en levendige tuin, geven stabiliteit en voorkomen erosie. Deze lage planten groeien bovendien snel en vullen de ruimte mooi op.

Bodembedekker Groeihoogte Kleur Onderhoud
Kruiptijm 5-15 cm Groen met paarse, roze of witte bloemen Laag onderhoud; snoeien na bloei aanbevolen
Sedum (vetkruid) 5-20 cm Groen met verschillende tinten, gele, roze of rode bloemen Zeer laag onderhoud; droogtebestendig
Mossen 1-5 cm Verschillende tinten groen Laag onderhoud; vochtige omstandigheden nodig

Kruiptijm

Kruiptijm is een populaire bodembedekker in veel tuinen door de veelzijdigheid en mooie uitstraling. De gekleurde bloemen van kruiptijm passen ook prachtig bij cortenstalen staptegels. Ze vormen namelijk een mooi contrast met de roestige, oranjebruine tinten van het cortenstaal. 

Hier zijn enkele voordelen van kruiptijm:

  • Laagblijvende groei: Kruiptijm groeit laag, meestal tussen de 5 en 15 cm, en spreidt zich makkelijk uit. Dit is perfect om de smalle ruimtes tussen staptegels op te vullen, zodat de tegels zichtbaar blijven en de tussenruimtes groen en vol zijn. 
  • Aangename geur: Als je erop loopt, komt er een heerlijke geur vrij. Dit zorgt voor een extra fijne ervaring in je tuin, vooral op warme dagen.
  • Kleurrijke bloei: Kruiptijm bloeit met kleine bloemen in paars, roze of wit. Deze bloemen geven extra kleur aan je tuin en vormen een mooi contrast met de stenen en andere planten. 
  • Trekt bestuivers aan: De bloemen van kruiptijm trekken bijen en andere nuttige insecten aan. Dit is goed voor de verschillende planten en dieren in je tuin en helpt je tuin gezond te blijven.
  • Weinig onderhoud: Deze plant kan goed tegen droogte en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft hem alleen af en toe te snoeien om te voorkomen dat hij te veel groeit. Daarom is kruiptijm een goede keuze voor mensen die een mooie, maar makkelijk te onderhouden tuin willen.

“Ben je op zoek naar planten die ideaal zijn om de ruimte tussen staptegels op te vullen? Denk dan aan bodembedekkers zoals kruiptijm, sedum en mossen.” 

Sedum (vetkruid)

Sedum, ook wel vetkruid genoemd, is een makkelijke plant die vaak als bodembedekker in tuinen wordt gebruikt. Vetkruid past zich goed aan en ziet er mooi uit door de verschillende kleuren. 

Hier zijn enkele voordelen van sedum:

  • Lage en spreidende groei: Sedum blijft laag bij de grond (5-20 cm) en verspreidt zich snel. Dit maakt deze plant perfect om de ruimte tussen staptegels op te vullen, en zorgt voor een dichte, groene bedekking.
  • Wateropslag in bladeren: Sedum is een vetplant en slaat water op in de bladeren. Hierdoor kan hij goed tegen droogte en is hij ideaal voor droge en zonnige plekken. 
  • Kleurrijk: Sedum komt in veel kleuren, zoals groen, rood en geel. Deze variatie zorgt voor een levendige en aantrekkelijke bodembedekker en brengt meer kleur in je tuin.
  • Bloeiende plant: Sedum produceert kleine bloemen in verschillende kleuren (geel, roze, rood). Deze bloemen voegen extra kleur toe aan de tuin en trekken ook bestuivende insecten aan. 
  • Weinig onderhoud: Deze bodembedekker heeft weinig verzorging nodig, groeit goed in arme grond en vraagt weinig water. 

Mossen

Mossen zijn makkelijk te onderhouden en groeien goed op plekken waar andere planten het moeilijk hebben. Daarnaast passen ze ook mooi bij cortenstalen staptegels. De groene en zachte uitstraling van mossen zorgt voor een mooi, subtiel contrast met de harde, industriële look van cortenstaal. 

Hieronder vind je enkele van de belangrijkste voordelen van mossen als beplanting om je staptegels:

  • Laagblijvende groei: Mossen groeien maar een paar centimeter hoog (1-5 cm) en vormen een zachte, dichte laag tussen je tegels. 
  • Altijd groen: Mossen blijven het hele jaar door levendig groen. Daardoor ziet je tuin er altijd fris en aantrekkelijk uit. 
  • Groeit ook in de schaduw: Mossen doen het goed in schaduwrijke en vochtige omgevingen. Ze zijn dus perfect voor plekken waar andere planten niet goed groeien, zoals onder bomen. 
  • Weinig onderhoud: Mossen hoeven niet gesnoeid te worden en vragen weinig onderhoud. Ideaal als je weinig tijd hebt om je tuin te onderhouden. 
  • Stabiele tuin: Ze helpen de grond te stabiliseren en voorkomen erosie tussen de tegels, wat bijdraagt aan een duurzame en stabiele tuin.

Siergrassen: accentueren de staptegels

Siergrassen zijn perfect om naast staptegels te plaatsen, maar niet zo geschikt voor de loopruimte zelf. Door siergrassen naast de staptegels te planten, kan je een mooie overgang naar de rest van je tuin maken. Zo is je looppad nog aantrekkelijker om te zien.

Siergras
Groeihoogte Kleur Onderhoud
Zwenkgras 30-60 cm Groen, blauwgroen Laag onderhoud; regelmatig snoeien om vorm te behouden

Blauw schapengras

15-30 cm Blauwachtig groen Zeer laag onderhoud; droogtebestendig
Prachtriet 120-250 cm Groen met sierlijke pluimen die rood, zilver of paars kunnen zijn Matig onderhoud; snoeien in het vroege voorjaar

Zwenkgras

Zwenkgras is een sierlijk, bolvormig gras dat vaak in tuinen en langs paden wordt gebruikt. Het staat bekend om de mooie bolle uitstraling en het makkelijke onderhoud

Hier zijn een paar voordelen van zwenkgras: 

  • Makkelijk te onderhouden: Zwenkgras heeft weinig zorg nodig, wat ideaal is voor mensen met een drukke agenda. Na het planten heeft het slechts af en toe water en aandacht nodig.
  • Mooie bladeren: De fijne, elegante bladeren van zwenkgras geven tuinpaden een zachte uitstraling. Ze bewegen mooi mee met de wind, wat je tuin extra mooi en levendig maakt.
  • Groene kleur: Dit gras blijft het hele seizoen groen, wat zorgt voor een frisse en levendige uitstraling langs de paden. Je tuin ziet er zo altijd verzorgd uit.
  • Bestand tegen verschillende weersomstandigheden: Zwenkgras kan goed tegen verschillende weersomstandigheden, zoals droogte en lichte schaduw. 

Blauw schapengras

Blauw schapengras is een geweldige plant om je tuin mooier te maken. Het heeft veel voordelen die het een goede keuze maken voor elke tuin:

  • Opvallende kleur: Dit gras heeft een unieke blauwgroene tint die zorgt voor een mooie afwisseling in je tuin. De kleur trekt de aandacht en geeft je tuin extra charme. Bovendien biedt het een opvallend contrast met de roestbruine tinten van cortenstalen staptegels. 
  • Kleine, nette groei: Deze plant blijft laag en groeit in compacte pollen, waardoor het perfect is voor de randen van je tuinpad.
  • Kan goed tegen kou: Dit gras kan goed tegen kou en behoudt het hele jaar door de prachtige kleur en vorm. Hierdoor ziet je tuin er zelfs in de winter prachtig uit. 
  • Weinig water nodig: Blauw schapengras heeft weinig water nodig en is perfect voor zonnige plekken. Dit maakt het een onderhoudsvriendelijke keuze die goed groeit in droge omstandigheden.

“Siergrassen zijn ideaal om naast staptegels te plaatsen en zorgen voor een vloeiende overgang naar de rest van je tuin.”

Prachtriet

Prachtriet is een populair siergras voor in de tuin. Het geeft hoogte en beweging aan je tuin en is makkelijk te onderhouden. 

Hier zijn een paar voordelen van prachtriet: 

  • Hoogte en structuur: Prachtriet groeit hoog en zorgt voor een indrukwekkende uitstraling. Het creëert verschillende niveaus in je tuin, wat een mooi visueel effect geeft. 
  • Decoratieve pluimen: De sierlijke pluimen bewegen zachtjes in de wind en brengen leven en dynamiek in je tuin. De elegantie van de pluimen past ook goed bij cortenstalen staptegels, want het contrasteert mooi met de industriële uitstraling van het staal. 
  • Seizoensgebonden kleurverandering: Prachtriet verandert van kleur door het jaar heen: fris groen in de lente en zomer, en goud en bruin in de herfst en winter. 
  • Eenvoudig onderhoud: Behalve een jaarlijkse snoeibeurt, heeft prachtriet weinig verzorging nodig.

Kleine vaste planten: planten om het looppad heen

Kleine vaste planten zijn ideaal om rondom je looppad te plaatsen. Ze voegen kleur toe en zorgen dat het looppad mooi opgaat in de rest van de tuin. Zo creëer je een harmonieus geheel dat uitnodigt om door de tuin te wandelen.

Vaste plant Groeihoogte Kleur Onderhoud
Lavendel 30-60 cm Groen met paarse, roze of witte bloemen Laag onderhoud; snoeien na bloei om vorm te behouden

Viooltjes 10-25 cm Groen met bloemen in verschillende kleuren (paars, geel, wit, blauw) Matig onderhoud; regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen

Steentijm 5-15 cm Groen met kleine roze of paarse bloemen Laag onderhoud; droogtebestendig

Campanula 15-30 cm Groen met blauwe, paarse of witte klokvormige bloemen Matig onderhoud; snoeien na bloei om nieuwe groei te bevorderen

Lavendel

Lavendel is een populaire plant door de mooie bloemen en heerlijke geur. Bovendien is lavendel niet alleen mooi, maar heeft deze plant ook veel voordelen voor je tuin:

  • Heerlijke geur: Lavendel ruikt lekker en maakt het pad aangenaam. Je kan de bloemen ook gebruiken om bijvoorbeeld geurbuiltjes te maken.
  • Weinig water nodig: Lavendel kan goed tegen droogte. Je hoeft niet veel water te geven, wat handig is voor droge en zonnige plekken.
  • Mooie bloemen: De paarse bloemen van lavendel zorgen voor een mooie kleur langs het pad. 
  • Insectenwerend: Lavendel houdt vervelende insecten op afstand. Je hebt dus minder last van muggen en andere insecten.

Viooltjes

Viooltjes zijn prachtige bloemen die je tuin opfleuren. Ze zijn makkelijk te verzorgen en bloeien in verschillende seizoenen. Dit zijn de voordelen van viooltjes:

  • Kleurrijk: Viooltjes zijn er in veel kleuren, zoals paars, geel, wit en blauw. Ze maken je tuinpad levendig en mooi. 
  • Compacte groei: Ze blijven laag en groeien netjes langs de randen van je tuinpad zonder te woekeren.
  • Seizoensbloei: Viooltjes bloeien in het vroege voorjaar en de herfst, wat zorgt voor kleur in meerdere seizoenen.
  • Makkelijk te verzorgen: Deze kleurrijke planten hebben weinig onderhoud nodig, je hoeft alleen af en toe de uitgebloeide bloemen weg te halen.

“Met cortenstalen staptegels en goed uitgekozen planten maak je je tuin mooi en praktisch.”

Steentijm

Steentijm is een sterke plant die klein en laag groeit en mooie bloemen heeft. Daardoor ziet je tuin er altijd netjes en verzorgd uit. Daarnaast heeft deze kleine plant nog meer voordelen voor je tuin: 

  • Bodembedekking: Steentijm groeit dicht en compact, waardoor het onkruid tegenhoudt en je pad netjes blijft.
  • Mooie bloemen en geur: De kleine roze of paarse bloemen geven een aangename geur af en vormen een mooi contrast met de groene bladeren.
  • Weinig water nodig: Steentijm kan goed tegen droogte en heeft weinig water nodig. Daardoor is de plant makkelijk te onderhouden. 
  • Goed voor bijen en vlinders: De bloemen van steentijm trekken bijen en vlinders aan. Dit is goed voor de biodiversiteit en het ecosysteem in je tuin.  

Campanula

De campanula is een populaire plant in veel tuinen. Deze plant heeft prachtige bloemen en groeit gemakkelijk. Daarom is de campanula ideaal voor iedereen, of je nu net begint met tuinieren of al veel ervaring hebt.

  • Langdurige bloei: Campanula blijft lang bloeien met prachtige klokvormige bloemen in blauw, paars en wit. Hierdoor blijft je tuin langer kleurrijk en levendig.
  • Laagblijvend: Door de lage en compacte groei is de campanula ideaal voor de randen van paden. Ze groeien netjes zonder andere planten te overwoekeren.
  • Winterhard: Campanula is bestand tegen kou en komt elk jaar terug. Dit betekent dat je niet elke lente opnieuw hoeft te planten en toch kan genieten van prachtige bloemen.
  • Sierlijke uitstraling: De klokvormige bloemen geven een speelse en aantrekkelijke uitstraling aan je tuin. Ze vormen een mooi contrast met andere planten, waardoor je tuin er nog interessanter uitziet.

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste beplanting rond je staptegels te kiezen. Daarvoor heb je verschillende opties. Bodembedekkers zijn perfect voor tussen de tegels, terwijl siergrassen zorgen voor een mooi accent langs de randen. Kleine vaste planten zoals lavendel en viooltjes voegen kleur en geur toe.

Door je planten goed uit te kiezen en ze te combineren met cortenstalen staptegels, kan je een prachtige en functionele tuin maken. De warme, roestbruine kleur van cortenstaal geeft je tuin een natuurlijke en moderne uitstraling. Het sterke materiaal kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en is makkelijk te onderhouden. Cortenstalen stapstenen zorgen ook voor een stevige en veilige looproute door je tuin.

Bovendien is het niet moeilijk om dit zelf te doen. Met wat planning en creativiteit kan makkelijk je eigen tuinpad aanleggen! Ga zelf aan de slag en maak van je tuin een unieke plek waar je trots op kan zijn. 

Over de auteur

De redactie van MySteel schrijft regelmatig blogs die geïnspireerd zijn op de vragen van onze klanten. Dus heb je een vraag over de producten van MySteel die je graag uitgebreid beantwoord ziet worden? Laat het ons weten en wie weet kun je het blog binnenkort hier vinden.

Gerelateerde blogs

Cortenstaal onderhoud: Handige tips en tricks die je meteen kan gebruiken
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 12 Juli 2024

Cortenstaal onderhoud: Handige tips en tricks die je meteen kan gebruiken

In dit blog geven we je nuttige tips voor het onderhoud van cortenstaal, zodat je jarenlang kan genieten van deze mooie producten. ...

Lees meer >
Is cortenstaal slecht voor de omgeving: mens, milieu, planten & dieren
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 22 Juni 2024

Is cortenstaal slecht voor de omgeving: mens, milieu, planten & dieren

Soms gaan er geruchten rond dat cortenstaal schadelijk kan zijn voor mensen, dieren, planten en het milieu. Maar is dat wel zo? In deze blog gaan we daar dieper op in en geven we een duidelijk antwoord op de vraag: Is cortenstaal slecht voor de omgeving? ...

Lees meer >
Het roestproces van cortenstaal uitgelegd
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 20 Juni 2024

Het roestproces van cortenstaal uitgelegd

Cortenstaal, bekend om zijn unieke roestige uitstraling, is erg populair in de wereld van tuin- en landschapsontwerp. Maar hoe ontstaat eigenlijk die karakteristieke roestlaag op dit type staal? Ontdek alles over het boeiende roestproces van cortenstaal. Van de eerste tekenen van oxidatie tot het behoud...

Lees meer >

Gerelateerde producten