Kan je cortenstaal ook binnenshuis gebruiken? Redactie MySteel
Redactie MySteel 23 Juli 2024
Laatste update: 25 Juli 2024

Kan je cortenstaal ook binnenshuis gebruiken?

Cortenstaal heeft een unieke roestige uitstraling en is heel populair in buitenconstructies en tuinontwerp. Maar kan je dit bijzondere materiaal ook binnen gebruiken? En moet je daarvoor dan speciale stappen volgen?

In dit blog leggen we uit wat je moet weten over het gebruik van cortenstaal binnenshuis. We kijken naar de nodige voorbereidingen, mogelijke alternatieven en maatregelen om problemen te voorkomen.

Samenvatting

  • Cortenstaal kan ook binnenshuis op verschillende manieren gebruikt worden, zoals wanddecoratie, sokkels en plantenbakken .
  • Binnen roest cortenstaal langzamer door de stabiele luchtvochtigheid en temperatuur.
  • Voor binnenshuis gebruik moet je cortenstaal eerst goed reinigen en buiten laten voor-roesten.
  • Je kunt het beste een beschermende coating aanbrengen om roestafgifte te voorkomen.

 

Kan je cortenstaal producten ook binnenshuis gebruiken?

Ja, je kan cortenstaal producten ook binnenshuis gebruiken. Naast plantenbakken zijn er nog veel meer manieren om cortenstaal in je interieur te verwerken:

Wanddecoratie

De cortenstalen wanddecoratie kun je perfect binnen hangen zodra de cortenstalen kunstwerken volledig geroest zijn. Deze wanddecoratie geeft dan niet meer af en geeft jouw binnenruimte een geweldige rustieke look. 

Plantenbakken

Daarnaast kunnen cortenstalen plantenbakken gewoon binnenshuis geplaatst worden als deze een bodemplaat en voeten of wieltjes bevatten. Op deze manier komen de potgrond en het roestende cortenstaal niet op de grond, waardoor de vloer niet vies wordt. Hierbij is het wel belangrijk om de plantenbak eerst volledig buiten te laten roesten. 

Leestip

Ontdek hoe je jouw cortenstalen product moet voorbereiden voordat je deze binnenshuis kunt plaatsen. Ga naar ‘Wat moet je doen voordat je cortenstaal binnen kan zetten?’. 

Sokkels

De cortenstalen sokkels kunnen ook binnen worden gezet zodra ze volledig zijn geroest. Deze sokkels hebben geen standaard voeten. Deze zou je dan bijvoorbeeld op een stevige verhoging kunnen zetten om te voorkomen dat het cortenstaal afgeeft op de ondervloer. 

Roest cortenstaal ook binnen?

Nee, cortenstaal roest niet goed binnen. Het roestige uiterlijk van cortenstaal ontstaat door een natuurlijk roestproces. Buiten begint dit proces door regen, wind en temperatuurwisselingen. De afwisseling tussen nat en droog zorgt daar voor de typische roestlaag.

Binnen is er geen regen en zijn er minder temperatuurwisselingen. De luchtvochtigheid is meestal lager en blijft constant. Daardoor wordt het staal niet vaak nat en droog. Cortenstaal roest binnen daarom vrijwel niet of nauwelijks.

Cortenstaal moet eerst een aantal maanden buiten roesten om de uiteindelijk roestkleur te krijgen. Cortenstaal roest namelijk niet goed binnen.

Leestip

Wil je meer weten over het roestproces van cortenstaal? Lees dan ons blog ‘Het roestproces van cortenstaal uitgelegd’.

Wat moet je doen voordat je cortenstaal binnen kan zetten?

Voordat je cortenstaal binnenshuis gebruikt, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. Zo zorg je ervoor dat het materiaal veilig en mooi blijft: 

Voorbereiding

Begin met het grondig reinigen van het cortenstaal. Verwijder al het vuil, stof en gebruik een ontvetter om eventueel vet te verwijderen. Plaats daarna het cortenstaal buiten om het te laten voor-roesten. Dit proces kan enkele weken duren en zorgt voor de gewenste roestlaag.

Afwerking

Na het voor-roesten moet je een beschermende coating aanbrengen. Deze coating of sealer zorgt dat het cortenstaal niet verder doorroest en voorkomt dat het roest afgeeft. 
Breng de sealer gelijkmatig aan over het hele oppervlak van het cortenstaal en laat het volledig drogen. Breng indien nodig een tweede laag aan voor extra bescherming.

Tip

“Gebruik je cortenstaal binnenshuis? Plaats het cortenstaal dan op een verhoogde sokkel of gebruik wieltjes om direct contact met de vloer te vermijden.”

Geeft cortenstaal af op de binnenvloer of binnenmuur?

In de beginfase kan cortenstaal roestwater of roestdeeltjes afgeven. Dit kan voor vlekken zorgen op de vloer of muur waar het product tegenaan staat.

Preventie

Je kan dit risico verkleinen door enkele maatregelen te nemen:

  • Behandel het oppervlak: Breng een transparante sealer of vernis aan op het cortenstaal. Deze producten zijn speciaal ontworpen om roestafgifte te voorkomen. 
  • Verwijder losse roest: Voordat je het cortenstaal binnen zet, verwijder je alle losse roestdeeltjes met een zachte borstel. 
  • Gebruik een sokkel, voetjes of wieltjes: Plaats het cortenstaal op een verhoogde sokkel of gebruik wieltjes of voetjes onder grote objecten zoals plantenbakken. Zo staat het cortenstaal niet rechtstreeks op de vloer.
  • Houd afstand van muren: Zorg dat het cortenstaal niet direct tegen de muren staat. Houd voldoende afstand om contact te vermijden. 
Plantenbakken op wieltjes die daarom ook binnenshuis gebruikt kunnen worden.

“Binnen roest cortenstaal langzamer omdat er geen regen is en de temperatuur stabiel blijft.”

Welke alternatieven zijn er voor cortenstaal binnen?

Houden de roestafgifte en de lange voorbereidingstijd je tegen om cortenstaal te gebruiken? Gelukkig zijn er verschillende alternatieven:

Corten look producten

Bij MySteel vind je corten look producten. Deze producten zijn gepoedercoat en geven niet af. Daardoor kan je ze meteen binnen gebruiken zonder lange voorbereiding.

Gepoedercoate producten in andere kleuren

Naast corten look producten zijn er ook gepoedercoate producten in verschillende kleuren. Ook deze geven niet af en kunnen vanaf het begin binnen geplaatst worden. 

Gepoedercoate plantenbakken zijn ideale alternatieven om binnen te gebruiken. Ook in 'corten look' te krijgen.

Roestversneller gebruiken

Wil je toch cortenstaal gebruiken, maar heb je geen zin om lang te wachten op het roestproces? Gebruik dan een roestversneller. Dit product zorgt dat het roestproces veel sneller gaat, zodat je binnen enkele dagen of weken de gewenste uitstraling hebt. Meer over het gebruik en de werking van een roestversneller, lees je in ons blog ‘Het roestproces van cortenstaal uitgelegd.’

Twee plantenbakken die met een roestversneller bewerkt zijn.

Conclusie

Hoewel cortenstaal een mooie toevoeging is aan elk interieur, moet je goed voorbereiden voordat je het binnenshuis gebruikt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je genieten van de unieke uitstraling van cortenstaal zonder je zorgen te maken over roestvlekken of schade aan je vloer en muren. 

Over de auteur

De redactie van MySteel schrijft regelmatig blogs die geïnspireerd zijn op de vragen van onze klanten. Dus heb je een vraag over de producten van MySteel die je graag uitgebreid beantwoord ziet worden? Laat het ons weten en wie weet kun je het blog binnenkort hier vinden.