Cortenstaal lassen: hoe doe je dat? Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 28 Juni 2024
Tweede auteur: Teun Sleegers Laatste update: 01 Juli 2024

Cortenstaal lassen: hoe doe je dat?


Een goede manier om prachtige tuinproducten te ontwerpen met cortenstaal is door het te lassen. Daarmee kan je namelijk stevige structuren maken zonder dat het invloed heeft op de bruinoranje kleur. 

Om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen, moet je het proces correct en netjes uitvoeren. Zo moet de las stevig zijn, vooral als je deze later wilt gladslijpen. Daarom is het belangrijk dat je het lasapparaat goed instelt, zodat het materiaal genoeg smelt.

Hoewel mensen vaak denken dat cortenstaal lassen een uitdaging is, verschilt het proces niet veel van het lassen van andere metalen. Wil je weten hoe het precies werkt? In dit blog geven we je een uitgebreid stappenplan voor het lassen van cortenstaal. Zo kan jij binnenkort zelf aan de slag! 

Let op
Hou er rekening mee dat de garantie van MySteel-producten vervalt als je zelf gaat lassen. 

Samenvatting

  • Het lasproces van cortenstaal verschilt niet veel van die van andere metalen.
  • Je kan cortenstaal op verschillende manieren lassen: elektrode, MIG/MAG en TIG.
  • Om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen, moet je de juiste lasdraden en materialen gebruiken. 
  • Na het lassen van cortenstaal is het van belang om het product goed af te werken en te beschermen.

 

Waar moet je op letten als je cortenstaal gaat lassen? 

Cortenstaal lijkt in het begin voor veel mensen misschien ingewikkeld om mee te werken, maar eigenlijk is dat niet het geval. Zo hoef je geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen als je aan de slag gaat met cortenstaal. 

Cortenstaal heeft een speciale legering die zorgt dat het materiaal niet doorroest, maar dat heeft geen invloed op het lasproces zelf. Net zoals bij gewoon staal, hoef je bij het lassen van cortenstaal geen rekening te houden met bescherming tegen corrosie. Hittebeheersing is wel altijd belangrijk, omdat te veel warmte het materiaal kan laten kromtrekken. 

Wat heb je nodig om cortenstaal te lassen?

Om cortenstaal te lassen, heb je verschillende gereedschappen en materialen nodig:

  1. Een goed lasapparaat: Je hebt verschillende opties, zoals CO2-lasapparaten, elektrode lasapparaten en TIG-lasapparaten.
  2. Een laspistool of lastoorts: Om de metalen onderdelen met intense hitte aan elkaar te lassen. .
  3. Een lashelm: Om je gezicht te beschermen tegen rondvliegende vonken en fel licht. Dat verbetert de veiligheid en het gemak tijdens het werk.
  4. Beschermende kleding zoals een overall en hittebestendige handschoenen: Om je lichaam te beschermen tegen vonken en hitte. Deze kleding moet voldoen aan de norm EN-ISO 11611 om genoeg bescherming te bieden. 
  5. Lasdraad van cortenstaal of cortenstaal laselektrode: Hiermee weet je zeker dat de lasdraden ook mee zullen roesten. Ze zorgen voor sterke en duurzame lassen. 
  6. Slijptol: Om je geheel na het lassen mooi glad te maken, heb je een slijptol nodig. Voor een recht en strak resultaat kan je 3M Cubitron™ gebruiken. Bij rondingen gebruik je het beste een lamellenschijf
Benodigdheden om cortenstaal veilig te kunnen lassen.

Stappenplan: Hoe las je twee stukken cortenstaal aan elkaar?

Cortenstaal is een veelzijdig materiaal dat je op verschillende manieren kan lassen. Zo kan je cortenstaal lassen met:

  • Elektroden
  • MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas), ook wel CO2 genoemd
  • TIG (Tungsten Inert Gas) 

Deze verschillende lastechnieken bieden elk hun eigen voordelen en vragen specifieke vaardigheden en apparaten. Om de juiste lastechniek te kiezen, is het het beste om rekening te houden met de eisen van het project en je eigen kennis en ervaring.

Verschillende lastechnieken

CO2-lassen is de makkelijkste manier om te lassen en wordt vaak aanbevolen voor beginners, terwijl je voor TIG-lassen meer ervaring nodig hebt. 

Bij CO2- en TIG-lassen wordt beschermgas gebruikt om het smeltbad te beschermen tegen lucht. In buitenomgevingen kan het gas wegwaaien. 

Bij elektrode lassen wordt een beschermende stof gebruikt die op het smeltbad wordt aangebracht om het te beschermen tegen lucht. Daardoor is deze lastechniek handig als je buiten wilt lassen. 

De meest gebruikte lastechieken op een rijtje.

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf succesvol cortenstaal kan lassen. Met deze informatie ben je goed voorbereid om zelf lasverbindingen te maken met cortenstaal. 

Belangrijk

Hou er wel rekening mee dat als je zelf MySteel-producten gaat lassen, de garantie vervalt.

1. Maak het oppervlak goed schoon

Voordat je gaat lassen, moet je het oppervlak goed schoonmaken. Het materiaal hoeft niet helemaal perfect schoon te zijn, maar zorg wel dat je zand en andere losse deeltjes verwijdert.

Je kan een staalborstel gebruiken om langs de randen van het cortenstaal te gaan, zodat het net wat mooier last. Het cortenstaal heeft een lichte walshuid en een vetlaag. Hoewel het verwijderen van deze walshuid een klein effect kan hebben op het lasproces, is dit effect minimaal en niet nodig voor het lassen.

Ga je lassen met een TIG-apparaat? 

Dan is het wel belangrijk om het staal eerst goed te ontvetten. Zo voorkom je dat er eventueel vuil in het smeltbad belandt en gaatjes veroorzaakt in de lasverbindingen. 

2a. Gebruik de juiste elektrode en instellingen

Om cortenstaal goed te lassen, is het belangrijk om de juiste elektrode te gebruiken. De meest voorkomende elektrode voor cortenstaal is de AWS-SMAW E71T1. 

Ook de lasinstellingen spelen een rol bij het succes van het lasproces:

Laspositie

Als eerste moet je de juiste laspositie kiezen. In onderstaand schema zie je verschillende mogelijke posities. Elke positie heeft een eigen lettercombinatie. 

De makkelijkste en meest gebruikte positie is de PB-stand, ook bekend als 'onder de hand lassen'. Wil je van boven naar beneden lassen? Dan is PG de handigste positie, maar de inbranding is minder dan bij PF. Daar staat tegenover dat PF lassen vaak moeilijker is, omdat je daarbij snel een gat kan maken.

Schematische weergave van alle lasposities.

Lassnelheid en stroomsterkte

Daarnaast zijn de lassnelheid en stroomsterkte belangrijk. De lassnelheid hangt af van de instellingen van je lasapparaat. Je moet je apparaat zo instellen dat je een mooie bolling krijgt zonder te veel doorbranding. Te veel doorbranding leidt tot onnodige warmte in het materiaal en kan zelfs gaten veroorzaken. 

Voorkom te veel doorbranding tijdens het lassen.

Maak proeflasjes

Wil je zeker weten dat je de juiste instellingen hebt? Dan kan je eerst proeflasjes maken op een stukje materiaal van dezelfde dikte. Let daarbij op de breedte en hoogte van de las. Als de las breed maar laag is, staat je lasapparaat te hoog ingesteld. Is de las hoog maar smal, dan staat je lasapparaat te laag. 

Voorkom kratervorming

Met de juiste instellingen kan je ook kratervorming voorkomen. Dat gebeurt wanneer de warmte te hoog is, waardoor het smeltbad het materiaal naar binnen trekt en een krater ontstaat. Zo krijg je geen mooi eindresultaat, want je kan het oppervlak niet vlak slijpen. Je kan dat oplossen door een extra lasje aan te brengen en daarna opnieuw te slijpen.

Bij MySteel lassen we meestal met een CO2-apparaat, maar we gebruiken ook TIG-lasapparaten, afhankelijk van het project.

2b. Gebruik de juiste lasdraden/materialen

Welke lasdraden of materialen je nodig hebt, hangt af van het soort lasproces dat je uitvoert. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden bij TIG-, MAG- en elektrode lassen. 

TIG-lassen

Voor TIG-lassen van cortenstaal heb je verschillende opties voor lasdraden. Als je zonder draad last, smelt het cortenstaal samen. Omdat je hetzelfde materiaal aan elkaar vastmaakt, zal het later niet doorroesten. Hou er wel rekening mee dat als je last zonder draad, er kratervorming kan ontstaan. Als je echter een lasdraad van ander materiaal gebruikt, loop je het risico dat de lasnaad na een tijdje doorroest. 

Met een lasdraad van 1.2 mm krijg je strakkere lassen, terwijl een draad van 2.4 mm zorgt voor bollere lassen. Welke draaddikte je kiest, hangt af van de opening die je moet dichtlassen. Bij een grotere opening is een dikkere draad beter, omdat je dan minder vaak draad hoeft toe te voegen.

Spoel met cortenstaal lasdraad.

MAG-lassen

Voor MAG-lassen zijn de meest gebruikte draden 0.8 mm, 1.0 mm en 1.2 mm. Als je lichte constructies maakt, is een draad van 1.0 mm geschikt. Voor grotere constructies gebruik je meestal een 1.2 mm draad.

Bij dunnere materialen is het beter om een draad van 0.8 mm te gebruiken. Dat komt omdat je voor een dikkere draad ook meer ampère nodig hebt om het te ontbranden, terwijl hoge ampères niet nodig zijn bij dunne materialen. Daarom is een 0.8 mm draad de beste keuze voor dunne materialen. Heb je alleen een dikke draad voor dunne producten? Dat is geen probleem, maar het is dan belangrijk om je lasapparaat goed af te stellen.

MIG machine voor het lassen van cortenstaal.

Elektrode lassen

Bij elektrode lassen hangt de dikte van de elektrode af van de materiaaldikte en de opening die je dicht moet lassen. Om het apparaat goed in te stellen, kan je het beste eerst een paar proeflasjes maken.

De moderne elektrode lasapparaten kan je vaak gewoon aansluiten op een standaard 220 V stopcontact. Kies dan wel een stroomgroep waar niet al te veel andere apparaten op zijn aangesloten. Zo voorkom je dat de stroom uitvalt. 

Buiten lassen met CO2

Als je buiten wilt lassen met een CO2-lasapparaat, kan je rutiel gevulde draden gebruiken. Omdat de draad al gevuld is, heb je geen apart beschermgas nodig. 

3a. Zet eerst kettinglasjes

Voordat je begint met het volledig lassen van de materialen, is het belangrijk om eerst kettinglasjes te zetten. Kettinglasjes, ook wel proplasjes genoemd, gebruik je om de delen die je aan elkaar wilt lassen op hun plaats te houden

Twee delen lassen (recht en hoek)

Voor verbindingen waarbij twee delen recht tegen elkaar komen, zijn kettinglasjes genoeg. Het doel is om de materialen stevig vast te zetten zonder ze helemaal af te lassen. Helemaal aflassen kan namelijk het geheel vervormen door de warmte. Bij het lassen van hoekverbindingen is er meestal minder kans op vervorming, dus daar hoef je je minder zorgen over te maken.

Vierkant voorwerp lassen

Heb je meerdere stukken, zoals een vierkant voorwerp, dan moet je eerst alles hechten voordat je gaat aflassen. Zo blijft alles stabiel en voorkom je dat onderdelen verschuiven tijdens het lassen.

3b. Las kleine stukken met korte pauzes

Tijdens het lasproces is het slim om het werk in kleine stukken te verdelen en regelmatig korte pauzes te nemen. Zo kan je de warmteafgifte beter regelen en voorkom je dat het materiaal kromtrekt. Ook heb je zo meer controle over het proces. Dat zorgt uiteindelijk voor een betere kwaliteit van de lasverbinding. 

4. Verwijder de slakresten

Na elektrode lassen blijven er vaak slakresten achter op het materiaal. Het is belangrijk om deze slakresten te verwijderen om een gladde en schone lasverbinding te verkrijgen. Dat kan je doen met een speciale slakhamer, maar je kan ook gewoon een beitel of schroevendraaier gebruiken. 

Bij CO2- en TIG-lassen ontstaat er geen slak. Daar kan je deze stap dus gewoon overslaan. 

5. Laat het cortenstaal goed afkoelen

Als je klaar bent met lassen, dan kan je het beste het cortenstaal even laten afkoelen voordat je een controle en eventuele nabewerkingen doet. Zo voorkom je dat je jezelf verbrandt. 

Laat je las even afkoelen terwijl je je concentreert op ander onderdelen.

6. Schuur de naden om scherpe randen te voorkomen

Nadat je hebt gelast, is het belangrijk om de naden glad te schuren om scherpe randen te voorkomen en een mooie afwerking te krijgen. Een veelgebruikte manier daarvoor is door de las weg te slijpen. Zo ziet je product eruit als één geheel. 

Slijptol

Dat kan je het beste doen met een slijptol. Voor een mooi vlak oppervlak kan je 3M Cubitron™ gebruiken. Als je dat niet hebt, kan je ook een lamellenschijf gebruiken, maar dat kan soms een kleine bolling veroorzaken. Bij hoeken of rondingen is het beter om een lamellenschijf te gebruiken voor een nauwkeuriger resultaat.

Slijp het oppervlak van de las glad voor een mooi resultaat.

Naschuren met schuurpapier

Het slijpen kan lichte krasjes veroorzaken, maar deze worden na een tijdje minder zichtbaar door het roestproces van cortenstaal. Als je toch graag een nog mooier resultaat wilt, kan je het geheel naschuren met schuurpapier van minstens P120 of hoger. Dat kan je ook doen met Scotch-Brite om de laatste oneffenheden glad te strijken en zo een perfecte afwerking te krijgen.

Vergeet ook niet de randen en hoeken te slijpen om eventueel scherpe punten te voorkomen.

Roesten van de lasnaden

De lasnaden van cortenstaal zullen uiteindelijk ook roesten met de rest van het product. Als je het geheel hebt geslepen, zal het geslepen gedeelte sneller roesten dan de rest. Dat komt door de walshuid, een laag die door het productieproces op cortenstaal ontstaat en het roestproces tijdelijk beschermt. Wanneer je het geheel slijpt, verwijder je deze walshuid. Het materiaal gaat dus sneller roesten.

Het wordt niet aangeraden om cortenstaal te lassen met gewone lasdraad. Dat kan namelijk een probleem veroorzaken. Terwijl cortenstaal zelf een beschermende laag ontwikkelt, geldt dit niet voor de lasnaden. Daardoor kunnen ze gaan doorroesten en uiteindelijk zelfs kapotgaan. 

Als je cortenstaal wilt lassen, is het dus beter om een cortenstaal lasdraad te gebruiken voor een beter en duurzamer resultaat.

Geschikte lasdraden voor cortenstaal

Het is dus belangrijk om de juiste lasdraad te kiezen. Door corten lasdraad te gebruiken, zorg je dat je projecten duurzaam en van hoge kwaliteit zijn. 
Hoeveel je precies betaalt per kilo, hangt af van verschillende factoren:

  • De diameter van de draad
  • Het merk 
  • De hoeveelheid draad die je van de winkel koopt. Meestal geldt dat grotere hoeveelheden voordeliger zijn.

Bescherming en afwerking

Nadat je iets hebt gelast, is het belangrijk om je product goed te beschermen en af te werken. Zo krijg je niet alleen een duurzaam, maar ook een veilig eindproduct. Waarmee hou je dan het beste rekening?

Na het lassen kunnen er nog lasspetters en puntjes op de las achterblijven, die scherp en gevaarlijk kunnen zijn. Daarom haal je deze lasspetters en puntjes best weg als je de las wilt laten zitten. Slijp je de las weg, dan is het geheel glad en dus veilig.

Tips om de lasnaden af te werken

Hoe kan je de lasnaden het beste afwerken? Volg deze stappen voor een glad resultaat:

  1. Begin met een deel van de las weg te slijpen, maar laat nog een klein stukje zitten.
  2. Herhaal dat over de hele lengte van de lasnaad.
  3. Gebruik lange halen om de laatste restjes las weg te slijpen. Dat zorgt voor een gelijkmatig geslepen oppervlak.
  4. Laat de slijptol het werk doen en duw zelf niet te hard. Te veel druk kan voor deuken zorgen in je product.

Praktische toepassingen en inspiratie

Door cortenstaal te lassen, kan je unieke producten maken. Bij MySteel vind je naast onze modulaire cortenstaal plantenbakken ook verschillende gelaste plantenbakken. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar geven ook een bijzondere uitstraling aan je buitenruimte. 

Maar er zijn nog veel meer creatieve mogelijkheden. Zo kan je decoratie, tuinmeubelen of hekwerken lassen die perfect passen bij jouw stijl en behoeften. 

Verschil tussen gelaste en modulaire plantenbakken.

Conclusie

Het lassen van cortenstaal vraagt om een goede voorbereiding, precieze uitvoering en veel aandacht voor detail. Met de juiste kennis, gereedschappen en technieken kan je stevige lasverbindingen maken. Door zelf cortenstaal te lassen, kan je creatief aan de slag gaan en unieke en functionele tuinproducten bouwen.

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. ...

Gerelateerde blogs

"Waarom is cortenstaal zo duur?" - Een vergelijking met andere materialen
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 20 Juni 2024

"Waarom is cortenstaal zo duur?" - Een vergelijking met andere materialen

Mensen denken vaak dat cortenstaal veel duurder is dan andere materialen die gebruikt worden voor tuinproducten. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? En is dat wel echt zo? In dit blog gaan we dieper in op de prijs van cortenstaal. Daarnaast vergelijken we dit type staal met andere veelgebruikte...

Lees meer >
Cortenstaal plantenbak vullen: volledig stappenplan
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 11 Augustus 2023

Cortenstaal plantenbak vullen: volledig stappenplan

Het gebruik van stalen plantenbakken is een populaire keuze voor buitendecoratie. De strakke lijnen en duurzame materialen, zoals cortenstaal, gepoedercoat staal en verzinkt staal, maken deze plantenbakken niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Maar hoe moet je een plantenbak vullen...

Lees meer >
Cortenstaal borderrand plaatsen in de tuin: volledig stappenplan
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 30 November 2023

Cortenstaal borderrand plaatsen in de tuin: volledig stappenplan

In dit blog gaan we dieper in op de onmisbare cortenstalen borderrand. Wil je een cortenstaal borderrand plaatsen en ben je op zoek naar tips en inspiratie? Lees dan snel verder! ...

Lees meer >

Gerelateerde producten