Cortenstaal onderhoud: Handige tips en tricks die je meteen kan gebruiken Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 12 Juli 2024
Laatste update: 11 Februari 2025

Cortenstaal onderhoud: Handige tips en tricks die je meteen kan gebruiken


Cortenstaal plantenbakken, vuurschalen, kantopsluiting en andere decoratieve items zijn tegenwoordig heel populair in tuinen. Dit is niet voor niets; cortenstaal heeft een stoere, vintage look en is een duurzaam én onderhoudsarm materiaal. 

In dit blog geven we je nuttige tips voor het onderhoud van cortenstaal, zodat je jarenlang kan genieten van deze mooie producten. 

Samenvatting

  • Cortenstaal heeft een prachtige uitstraling en weinig onderhoud nodig.
  • Gebruik Rustol Owatrol olie en vernis om jouw cortenstaal te behandelen.
  • Verwijder vuil en groene aanslag om verkeerde roestontwikkeling of ongelijkmatige verkleuring te voorkomen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger, chemicaliën of zure schoonmaakmiddelen om het cortenstaal schoon te maken. Zo voorkom je schade. 

 

Hoeveel onderhoud heeft cortenstaal nodig?

Cortenstaal heeft weinig onderhoud nodig, dankzij de natuurlijke oxidatielaag. Deze laag beschermt het materiaal tegen corrosie. Daardoor is cortenstaal heel geschikt om buiten te gebruiken.

Om je producten mooi te houden en de levensduur te verlengen, kan je minstens 1 keer per jaar je cortenstaal schoonmaken met een zachte borstel. Zo verwijder je vuil en stof.

Als het onder bladeren of ander vuil zit, reinig het dan met een zachte borstel of doek en water met eventueel milde zeep. Natte bladeren op het staal kunnen namelijk vocht vasthouden, wat de roestvorming versnelt en ongelijkmatige verkleuring kan veroorzaken. 

Cortenstalen plantenbakken die volledig ontdaan zijn van bladeren en vuil.

Seizoensgebonden onderhoudstips

Cortenstaal is beschermd tegen alle weersomstandigheden dankzij de bovenste roestlaag. Hierdoor kan jouw cortenstalen plantenbak, vuurschaal, of houtopslag zonder problemen buiten staan. Toch zijn er enkele seizoensgebonden onderhoudstips om de levensduur te verlengen en de mooie uitstraling te behouden:

Herfst:

Verwijder bladeren en takken van het oppervlak: vochtig organisch materiaal kan de roestvorming versnellen en ongelijkmatige verkleuring veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig bladeren en takken verwijdert. 

Winter:

Voorkom direct contact met strooizout: Strooizout of andere chemicaliën die gebruikt worden voor het bestrijden van ijs en sneeuw kunnen de beschermende roestlaag beschadigen.

“Cortenstaal is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft.”

Hoe moet je cortenstaal behandelen?

Het is belangrijk om je cortenstaal product vóór gebruik te behandelen. Dit helpt om de levensduur te verlengen. Hieronder lees je hoe je dat precies doet:

Reinigen

Maak je product eerst schoon door vuil en stof te verwijderen van het vervoer of de opslag. Gebruik hiervoor:

  • Water
  • Milde zeep
  • Een zachte borstel. 

Plaatsen in de tuin

Plaats het cortenstaal daarna in je tuin en zorg dat er geen planten of anderen dingen op staan. Laat het in de buitenlucht staan. Door de afwisseling van nat en droog weer gaat het cortenstaal vanzelf roesten. Verder heb je nog wat geduld nodig: het roestproces start binnen enkele welken tot maanden, het volledige roestproces voltooid  zich binnen 1 tot 2 jaar.

Leestip

Wil je meer weten over het roestproces en hoe je het kan versnellen? Lees dan ons blog over het cortenstaal roestproces.

Geschikte middelen voor behandeling

Hoewel de roestlaag van cortenstaal al goed beschermt tegen verdere corrosie, is het mogelijk om het product extra te beschermen door een beschermende coating aan te brengen. Misschien wil je de roestvorming op een bepaald moment stoppen en de schoonheid van het cortenstaal behouden? Dan kan je twee soorten coatings gebruiken om de verdere roestvorming te vertragen, namelijk olie en vernis. 

Rustol Owatrol olie

Deze olie zorgt ervoor dat het roestproces stopt en dat het materiaal geen roestwater meer afgeeft. Het maakt het cortenstaal ook wat donkerder, alsof het “nat” is. 

Zo gebruik je de olie:

  1. Reinig en ontvet het cortenstaal zorgvuldig met bijvoorbeeld de MySteel cleaner, brand alcohol of aceton.
  2. Breng een laag Owatrol Olie (puur) aan als grondlaag.
  3. Laat het cortenstaal ongeveer 24 uur drogen. Controleer of het oppervlak overal glanst en gelijkmatig beschermd is.

Owatrol vernis zijdeglans/hoogglans

Deze vernis is slijtvast en krasbestendig, terwijl het tegelijkertijd de natuurlijke uitstraling van cortenstaal behoudt. Het beschermt het cortenstaal tegen uv-straling en zware omstandigheden, zoals zout water. De vernis moet altijd in combinatie met Rustol Owatrol Oil worden gebruikt. Voor binnenshuis kan je Owatrol vernis Mat gebruiken 

Zo gebruik je de vernis:

  1. Maak het oppervlak schoon met een borstel of handbezem.
  2. Breng de vernislaag aan met een microvezelroller (te koop bij de bouwmarkt).
  3. Laat het oppervlak ongeveer 5 dagen drogen.

Poedercoaten met een blanke laag

Als je het roestproces niet alleen wilt vertragen maar volledig wilt stoppen, dan is het ook mogelijk om het cortenstalen product te poedercoaten met een blanke laag. Dit zou je bij een lokale poedercoater kunnen vragen (vraag naar een ‘blank mat coating’ of ‘blank glans coating’). Het nadeel van deze methode is dat het vrij prijzig is en dat het product (zoals een cortenstalen plantenbak) volledig uit elkaar gehaald moet worden. 

Hoe verwijder je (groene) aanslag en ander vuil van jouw cortenstaal product?

Groene aanslag en ander vuil kunnen de uitstraling van je cortenstaal producten aantasten, maar gelukkig zijn er enkele goede reinigingsmethoden die je kan gebruiken. Het is belangrijk om de juiste technieken toe te passen om schade te voorkomen:

Reinigen met een zachte borstel en doek

Om lichte aanslag en vuil te verwijderen is het meestal voldoende om water en een zachte borstel of doek te gebruiken. Door regelmatig schoon te maken, ongeveer één keer per maand, voorkom je dat vuil zich ophoopt en moeilijker te verwijderen is.

Het is belangrijk om niet te hard te duwen tijdens het schoonmaken, omdat dit de roestlaag kan beschadigen.

Azijnoplossing of baking soda

Voor groene aanslag kan je ook een azijnoplossing of baking soda gebruiken:

  • Azijnoplossing: Meng gelijke delen water en azijn. Breng het mengsel aan op de aangetaste gebieden en laat het een paar minuten inwerken. Spoel dan goed af met schoon water.
  • Baking soda: Maak een pasta van baking soda en water. Breng deze pasta aan op de groene aanslag en laat een paar minuten intrekken. Schrob met een zachte borstel en spoel daarna goed af met schoon water. 

Wat moet je vooral NIET doen bij cortenstaal?

Het onderhoud van cortenstaal is vrij eenvoudig, maar er zijn enkele veelvoorkomende fouten die je het beste kan vermijden:

  • Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen: Ze kunnen de beschermende patinalaag oplossen. Ook bleekmiddel en chloorhoudende producten kunnen verkleuringen en schade veroorzaken. 
  • Reinig niet met een hogedrukreiniger: Dit kan de beschermende roestlaag beschadigen of zelfs verwijderen, waardoor het cortenstaal ongelijkmatig roest en een kortere levensduur heeft.
  • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen: Materialen zoals staalwol kunnen krassen achterlaten en het oppervlak ruw maken. 
  • Breng geen traditionele coatings of verf aan: Dit kan het natuurlijke verouderingsproces van het materiaal verstoren en de vorming van de beschermende patina verhinderen. 
  • Gebruik geen traditionele antiroestmiddelen: Als je het roestproces wil versnellen of juist vertragen, is het belangrijk om alleen producten te gebruiken die specifiek voor cortenstaal zijn ontwikkeld. Het gebruik van andere middelen kan het natuurlijke roestproces verstoren en de kwaliteit aantasten. Wil je weten wat je wel kan doen? Meer info vind je in ons blog over het roestproces van cortenstaal.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en zorgvuldig om te gaan met cortenstaal, kan je de levensduur en de mooie vintage look behouden.

Conclusie

Cortenstaal is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft om de mooie uitstraling te behouden. Door het regelmatig schoon te maken met een zachte borstel en water, blijft de beschermende laag goed en voorkom je schade. 

Ook seizoensgebonden onderhoud is belangrijk. Verwijder in de herfstbladeren van het cortenstaal en vermijd in de winter het gebruik van strooizout. Dit helpt om de levensduur van je producten te verlengen. 

Door deze tips te volgen, kan je jarenlang genieten van de prachtige uitstraling van je cortenstaalproducten. 

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. 

Gerelateerde blogs

Kan cortenstaal tegen water?
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 24 Juni 2024

Kan cortenstaal tegen water?

Cortenstaal doet het over het algemeen goed in vochtige omgevingen en heeft zelfs zuurstof nodig om de kenmerkende bruine roestkleur te krijgen. Maar wat gebeurt er als cortenstaal voor een lange tijd onder water staat, bijvoorbeeld door verstopte afvoergaten in plantenbakken?

Lees meer >
Is cortenstaal slecht voor de omgeving: mens, milieu, planten & dieren
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 22 Juni 2024

Is cortenstaal slecht voor de omgeving: mens, milieu, planten & dieren

Soms gaan er geruchten rond dat cortenstaal schadelijk kan zijn voor mensen, dieren, planten en het milieu. Maar is dat wel zo? In deze blog gaan we daar dieper op in en geven we een duidelijk antwoord op de vraag: Is cortenstaal slecht voor de omgeving? 

Lees meer >
Cortenstaal lassen: hoe doe je dat?
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 28 Juni 2024

Cortenstaal lassen: hoe doe je dat?

Wil je weten hoe je cortenstaal last? In dit blog geven we je een uitgebreid stappenplan voor het lassen van cortenstaal. Zo kan jij binnenkort zelf aan de slag! 

Lees meer >

Gerelateerde producten

9,3
Reviews & Zekerheden
9,3
(2988)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,3
Reviews & Zekerheden
9,3
(2988)