Hoe onderhoud ik mijn haardhout in mijn houtopslag?
Een houtopslag helpt je om je haardhout netjes en droog te bewaren. Om je houtopslag in goede staat te houden, is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt. Zo blijft ook de kwaliteit van je hout goed. Als je geen onderhoud doet, kunnen er namelijk verschillende problemen ontstaan, zoals houtrot, schimmelvorming, insecten die het hout aantasten, verkleuring van het frame, verzakking of vocht.
In dit blog leggen we je uit hoe je je houtopslag het beste kunt onderhouden en hoe je deze problemen kunt voorkomen.
Samenvatting
- Zorg dat je je houtopslag goed onderhoudt om problemen zoals houtrot, schimmel en vocht te voorkomen.
- Ventilatie is belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan en de kwaliteit van je hout te behouden.
- In de herfst en winter is het belangrijk om je hout extra te beschermen tegen regen en wind.
- Tijdens de zomermaanden kan je hout sneller uitdrogen door de warmte, dus houd hier ook rekening mee.
Tips om de kwaliteit van je houtopslag te behouden
Door je houtopslag goed te onderhouden, zorg je ervoor dat deze langer meegaat en er netjes uit blijft zien. Het is belangrijk om niet alleen het frame van je opslag te verzorgen en beschermen, maar ook het haardhout zelf. Hier zijn enkele tips:
Seizoensgebonden onderhoud
Een goede voorbereiding van je houtopslag op de verschillende seizoenen zorgt voor een betere bescherming:
Herfst en winter
In de herfst en winter is het slim om je hout extra te beschermen, bijvoorbeeld met een afdakje of andere afdekking. Dat helpt om de luchtvochtigheid te regelen en voorkomt dat het hout nat wordt door wind en regen. Als het hard waait of regent, kun je het beste ook de voorkant van de opslag afdekken.
Controleer in de herfst ook regelmatig je opslag en maak deze goed schoon. Verwijder natte bladeren en vuil, want deze kunnen schimmel en houtrot veroorzaken. Vochtige omstandigheden kunnen ook ongedierte aantrekken, dat voor schade aan je hout kan zorgen.


Zomer
In de zomer moet je je hout goed beschermen tegen de zon en hitte. Door de warmte kan het hout namelijk sneller uitdrogen. Te droog hout kan te snel
branden, waardoor je minder lang kunt genieten van je haardhout.
Ventilatie
Een goede ventilatie in en rond je houtopslag is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Je kunt dit doen door het hout zo te stapelen dat de lucht er goed door kan stromen:
- Stapel het hout niet te dicht op elkaar; je mag wat ruimte tussen de stukken hout laten.
- Zorg ook dat de achterkant van de opslag niet helemaal dicht is. Zo kan de lucht beter circuleren. De cortenstalen houtopslag en stalen houtopslag van MySteel zijn bijvoorbeeld open aan de achterkant.


Hoe kan ik problemen met mijn houtopslag voorkomen?
Als je hout opbergt in een houtopslag wil je problemen zoals houtrot, schimmel of vochtophoping vermijden. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk. Hieronder vind je een paar handige tips die je daarbij kunnen helpen:
Regelmatig controleren
Controleer je houtopslag regelmatig op tekenen van houtrot, schimmel of insecten die je hout aantasten. Als je deze problemen op tijd ontdekt, kun je ze aanpakken en zo verdere schade voorkomen.
Beschermen tegen vocht
Zorg dat je houtopslag goed geventileerd is, zodat er geen vochtproblemen ontstaan.
Reinigen
Maak je houtopslag regelmatig schoon door stof, vuil en bladeren te verwijderen. Dat helpt om schimmel, houtrot en ongedierte te vermijden.
Je houtopslag op de juiste plaats zetten
Plaats je houtopslag op een droge en vlakke ondergrond om verzakking en vochtproblemen te voorkomen. Zorg ook dat er voldoende afstand is tussen je opslag en de grond. Daardoor kan de lucht goed circuleren en blijft je hout langer goed.


Veelvoorkomende problemen met houtopslag en haardhout
Heb je toch last van een probleem, ondanks regelmatig onderhoud? We bespreken hieronder de meest voorkomende problemen bij het bewaren van hout en geven tips om deze gemakkelijk en snel op te lossen:
Mijn haardhout vertoont tekenen van rot
Als je merkt dat je hout zacht of sponsachtig aanvoelt, verkleurd is of een muffe geur heeft, kan dat betekenen dat het aan het rotten is. Dat komt vaak door te veel contact met vocht en schimmels die het hout aantasten.
Oplossing
Verwijder het rotte haardhout en zorg voor een betere ventilatie en vochtafvoer rond je houtopslag. Het is belangrijk dat je opslag goed beschermd is tegen vocht.
Mijn haardhout heeft last van schimmel
Als je op het hout donkere vlekken of een poederachtige substantie ziet, is dat waarschijnlijk schimmel. Schimmel groeit goed in vochtige omgevingen met weinig luchtcirculatie.


Voorbeeld van schimmel op haardhout. Mocht je overduidelijk een schimmel op het haardhout zien, gooi het haardhout dan weg. Dit hout is namelijk niet geschikt om te verbranden. Afbeelding afkomstig van Mapleseed.farm.
Oplossing
Zorg voor meer en betere ventilatie rond je houtopslag en verminder vochtbronnen. Je kunt een afdak plaatsen of de voorkant van je opslag afdekken met een net. Zo kunnen er geen natte bladeren op het hout komen, maar kan de lucht wel goed circuleren.
Mijn houtopslag heeft vochtproblemen
Duidelijke vochtplekken, een muffe geur of vochtig hout wijzen op vochtproblemen in je houtopslag. Deze kunnen ontstaan door slechte ventilatie, lekkages of direct contact met de grond.
Oplossing
Ga op zoek naar de vochtbronnen en haal deze meteen weg. Verbeter ook de ventilatie door luchtstromen te creëren en zorg dat het hout niet direct op de grond ligt.
Mijn houtopslag is verzakt
Staat je houtopslag niet meer recht of merk je tekenen van instabiliteit? Dan kan het zijn dat je opslag verzakt is. Dat kan komen door een instabiele ondergrond, vochtproblemen of een zwakke constructie.
Oplossing
Controleer de fundering van je houtopslag en versterk deze als dat nodig is. Zorg voor een goede afwatering rond de opslag. Als de verzakking ernstig is, overweeg dan om de structuur opnieuw te nivelleren of opnieuw te plaatsen op een stabielere ondergrond.
Conclusie
Door je houtopslag goed en regelmatig te onderhouden, kun je problemen zoals houtrot, schimmel, vocht en verzakking voorkomen. Dat doe je door te zorgen dat er altijd genoeg lucht bij het hout kan, de opslag regelmatig schoon te maken en goed voor te bereiden op de verschillende seizoenen. Zo gaat zowel je haardhout als je houtopslag veel langer mee en kun je nog lang blijven genieten van een warm en gezellig haardvuur.