Olijfboom in een grote plantenbak: de juiste pot kiezen en verzorgingstips Redactie MySteel
Redactie MySteel 20 Juli 2024
Laatste update: 03 Oktober 2024

Olijfboom in een grote plantenbak: de juiste pot kiezen en verzorgingstips

Een olijfboom in een pot is een prachtige toevoeging aan je buitenruimte, of dat nu een terras, tuin of balkon is. Het zorgt voor een gezellige, mediterrane sfeer die doet denken aan zonnige vakanties. Maar het kiezen van de juiste plantenbak is heel belangrijk voor de gezondheid en groei van je boom. De juiste pot zorgt er namelijk voor dat je olijfboom voldoende ruimte heeft om goed en gezond te groeien.

In dit artikel helpen we je de beste plantenbak te kiezen om je olijfboom buiten in te plaatsen en geven we tips voor de verzorging. Zo kun je zo lang mogelijk genieten van deze mooie boom. 

Samenvatting

  • Kies een plantenbak die groot genoeg is, zodat de wortels ruimte hebben om te groeien. 
  • Gebruik goed doorlatende, zanderige leemgrond om te zorgen dat de wortels niet te nat blijven.
  • Het is belangrijk om je olijfboom regelmatig te bemesten en water te geven.
  • Bescherm je olijfboom tegen de kou in de winter en geef genoeg water in de zomer.

 

Welke grote bloempot of plantenbak kun je gebruiken voor een olijfboom?

Als je een plantenbak zoekt voor een olijfboom heb je keuze uit verschillende materialen, zoals staal, terracotta, kunststof en hout. Maar welke plantenbak is het beste voor je olijfboom? Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen. Hieronder bespreken we enkele voor- en nadelen:

 

Staal Terracotta Kunststof Hout
Voordelen
Biedt goede stabiliteit, voorkomt omvallen van de boom
Natuurlijke uitstraling Weegt weinig en is makkelijk te verplaatsen Warme uitstraling
 
Kan het gewicht van de boom en grond goed dragen
Goede luchtcirculatie en drainage voor de wortels Goedkoop Goede isolatie- eigenschappen
Nadelen
Zwaar en dus minder makkelijk te verplaatsen
Kan breken bij vriesweer Kan vervormen en verkleuren in direct zonlicht Heeft regelmatig onderhoud nodig
 
Kan roesten als het niet goed behandeld is. Voor cortenstaal en gepoedercoat staal is dit geen probleem.
De kleur kan vervagen Houdt water langer vast, wat kan leiden tot slechte drainage  Kan rotten als je het niet goed onderhoudt

 

Omdat staal stabieler en duurzamer is dan veel andere materialen zijn stalen plantenbakken perfect voor zwaardere planten zoals olijfbomen. Bij MySteel kun je kiezen uit een breed assortiment van gepoedercoat staal plantenbakken en cortenstaal plantenbakken

Hoe groot moet de plantenbak voor een olijfboom zijn?

De grootte van de plantenbak is belangrijk om de wortels van je boom genoeg ruimte te geven. Hoe groot de pot precies moet zijn, hangt af van de grootte van je olijfboom. Hieronder geven we je een overzicht van de minimale hoogte en diameter van de plantenbak zodat de wortels goed kunnen groeien:

Olijfboom

Lengte x breedte  Hoogte Inhoud
Kleine olijfboom
(tot 1 m)

30 x 30 cm

40 x 40 cm

30-40 cm 25-30 liter
Middelgrote olijfboom
(1-1,5 m)

40 x 40 cm

50 x 50 cm

40-50 cm 50-60 liter
Grote olijfboom
(1,5-2 m)
60 x 60 cm 50-60 cm 80-100 liter
Zeer grote olijfboom
(meer dan 2 m)

80 x 80 cm

100 x 100 cm

60-80 cm 120-150 liter

Hoe snel groeit een olijfboom in een pot?

Hoe snel een olijfboom groeit in een pot hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de potgrond, de hoeveelheid zonlicht en water en hoe goed je je boom verzorgt. 

Een van de belangrijkste factoren die de groei beïnvloeden, is de grootte van de pot. Een te kleine pot kan de groei van de wortels namelijk beperken. Daarom is het belangrijk om de groei van de olijfboom goed op te volgen en de boom, als het nodig is, in een grotere pot te zetten. Hou er wel rekening mee dat jonge en volwassen olijfbomen anders groeien:

Jonge olijfbomen (1-3 jaar oud)

Jonge olijfbomen zijn in de groeifase en kunnen in ideale omstandigheden elk jaar 30-60 centimeter groeien. Wanneer een jonge olijfboom in een te kleine pot wordt geplaatst, zal deze na enkele jaren de pot ontgroeien. Het is belangrijk om de groei goed te volgen en op tijd een grotere pot te geven. Zo kan je boom zich gezond ontwikkelen.

Volwassen olijfbomen (4 jaar en ouder)

Als de boom ouder wordt, groeit hij langzamer. De gemiddelde jaarlijkse groei ligt dan tussen de 10-20 centimeter. Volwassen olijfbomen moet je minder vaak verpotten, maar het blijft belangrijk om regelmatig de pot te controleren.

Hoe kun je een olijfboom in pot het beste verzorgen?

Een goede verzorging van je olijfboom in pot is belangrijk voor de gezondheid en groei. Hieronder bespreken we enkele dingen waar je op moet letten:

Welke potgrond moet je gebruiken voor een olijfboom?

Voor een olijfboom heb je goed doorlatende, zanderige leemgrond nodig. Deze grondsoort zorgt dat overtollig water makkelijk weg kan stromen, zodat de bodem niet te nat wordt. Een te natte of compacte bodem kan de groei van de olijfboom namelijk tegenhouden.

De belangrijkste eigenschappen van potgrond voor een olijfboom zijn:

  • Goede drainage: Olijfbomen houden niet van natte wortels.
  • Luchtigheid: De wortels van de olijfboom moeten genoeg zuurstof kunnen opnemen. Een luchtige structuur van de potgrond helpt bij gezonde wortels.
  • Voedingsrijk: De olijfboom heeft voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.

“Jonge olijfbomen groeien sneller dan volwassen olijfbomen. Houd hier ook rekening mee bij het uitzoeken van jouw plantenbak. Anders bestaat de kans dat je binnen een jaar weer een nieuwe, grotere plantenbak moet aanschaffen.”

Hoe vaak moet je de olijfboom bemesten?

Door je olijfboom in pot te bemesten met een uitgebalanceerde meststof kan je de groei stimuleren. Olijfbomen hebben vooral behoefte aan stikstof, fosfor en kalium. Ze hebben niet in elke periode van het jaar evenveel voeding nodig, dus een duidelijk bemestingsschema kan je helpen:

  • Voorjaar (maart - mei): Dit is de start van het groeiseizoen, waarbij de olijfboom actief nieuwe bladeren en takken begint te vormen. Tijdens deze periode geef je elke 4-6 weken een uitgebalanceerde meststof (NPK 10-10-10) die langzaam voedingsstoffen vrijgeeft. 
  • Zomer (juni - augustus): In het hoogseizoen van groei, blijf je de boom elke 4-6 weken bemesten met een vloeibare meststof of een uitgebalanceerde korrelvorm.
  • Herfst (september - november): Aan het einde van het groeiseizoen is het belangrijk om de bemesting aan te passen om de boom voor te bereiden op de rustperiode. Geef de boom één keer mest in september en nog een keer in november. Gebruik hiervoor een meststof met een lager stikstofgehalte (NPK 5-10-10).
  • Winter (december - februari): In de winter gaat de olijfboom in een rustperiode. Dat betekent dat je boom dan geen extra voedingsstoffen nodig heeft. Je hoeft dus niet te bemesten tijdens deze periode.

Waar staat ‘NPK’ voor in de meststof?

NPK is een afkorting voor de bestanddelen die in de meststof zitten. N staat voor stikstof (ook wel Nitrogen in het Engels), P staat voor fosfaat (oftewel Phosphate) en K staat voor kalium. 

Hoeveel en hoe vaak moet je een olijfboom in pot water geven?

Een olijfboom in een pot heeft een goede waterbalans nodig. Vooral in de eerste jaren moet je de boom regelmatig water geven. Geef je plant in de zomer twee tot drie keer per week water. In de winter is minder vaak water geven voldoende. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt is. 

Goede drainage is hierbij cruciaal om wortelrot te voorkomen, want een te natte bodem is slecht voor de wortels. De bodemplaten van de stalen plantenbakken van MySteel hebben drainage-gaten die overtollig water makkelijk weg laten lopen.

Voor de gezondheid van je olijfboom is het belangrijk om zowel te veel als te weinig water te vermijden. Beide situaties kunnen namelijk schadelijk zijn:

Te veel water

Een olijfboom in een pot kan plots gele blaadjes krijgen. Dat is vaak een teken dat je boom te veel water krijgt. Het begint meestal bij de oudere bladeren onderaan de boom. Ook kunnen groene bladeren van de boom vallen als reactie op wortelstress.

Te weinig water

Als een olijfboom te weinig water krijgt, laten de bladeren andere symptomen zien. Ze worden dor, droog en broos, gaan krullen en de randen kunnen bruin worden. Uiteindelijk kunnen deze dorre bladeren van de boom vallen.

Door regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is, kun je de hoeveelheid water die je geeft aanpassen. Zo blijft je olijfboom gezond.

Hoe onderhoud je de olijfboom in de winter en zomer?

Het verzorgen van een olijfboom in een pot vraagt om speciale aandacht in de winter en zomer. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je olijfboom in de verschillende seizoenen:

Winter

In de winter heeft de olijfboom specifieke zorg nodig om gezond te blijven:

  • Water: Geef alleen water als de bovenste 5 cm van de grond droog aanvoelt om wortelrot te voorkomen.
  • Vorst: Gebruik een winterhoes om je olijfboom in de plantenbak te beschermen tegen de kou en vorst, maar zorg dat de boom nog steeds genoeg licht krijgt.

Zomer

In de zomer heeft de olijfboom andere verzorgingsbehoeften:

  • Water: Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Laat de bovenste 2-3 cm van de grond tussen de gietbeurten uitdrogen.
  • Zonlicht: Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de standplaats van je olijfboom in pot. Zorg dat de boom dagelijks 6 tot 8 uur zonlicht krijgt. 
  • Schaduw: Bij intense hitte is het slim om de boom in de middag wat schaduw te geven zodat de bladeren niet verbranden. 

Of je nu een groot terras, een klein balkon of een ruime tuin hebt, er zijn veel manieren om olijfbomen in stalen plantenbakken te gebruiken. Op terrassen kunnen ze schaduw en privacy geven of verschillende delen van je terras van elkaar scheiden. Op balkons passen ze goed in hoeken of langs het hek. In tuinen kunnen de stalen bakken langs paden staan of als mooie accenten tussen de bloemen.

Ook interessant:
Benieuwd hoe je naast een plantenbak met olijfboom jouw balkon, kleine tuin of voortuin kan inrichten. Bekijk dan eens de volgende blogs:

Conclusie

Een olijfboom kan goed in een grote pot of plantenbak groeien. Daardoor is de boom een goede keuze voor zowel grote tuinen als kleinere buitenruimtes zoals balkons en terrassen. Door je olijfboom goed te verzorgen, met regelmatig water geven, de juiste potgrond en goede mest, kan je olijfboom goed groeien en gezond blijven.

Begin zelf met het planten en verzorgen van je olijfboom. Het is leuk om te doen en je ziet je boom elk jaar groeien. Dit geeft niet alleen een goed gevoel, maar maakt je omgeving ook groener en mooier. Geniet van het tuinieren en het mooie resultaat!

Over de auteur

De redactie van MySteel schrijft regelmatig blogs die geïnspireerd zijn op de vragen van onze klanten. Dus heb je een vraag over de producten van MySteel die je graag uitgebreid beantwoord ziet worden? Laat het ons weten en wie weet kun je het blog binnenkort hier vinden.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde producten