Hoe onderhoud ik mijn watertafel of waterornament?
Een watertafel kan een prachtige toevoeging zijn aan je buitenruimte. Om te zorgen dat het er ook lang mooi uit blijft zien, is het belangrijk dat je je waterornament goed onderhoudt. Er kunnen namelijk verschillende problemen ontstaan als je dat niet doet, zoals lekkages, verstoppingen, algengroei, ongedierte, bevriezing, verdamping en kalkaanslag.
In dit blog leggen we je uit hoe je deze problemen kunt voorkomen en je watertafel goed kunt onderhouden.
Samenvatting
- Een watertafel heeft regelmatig onderhoud nodig om problemen zoals lekkages, verstoppingen, algengroei, en kalkaanslag te voorkomen.
- Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk om de pH-waarde en het zuurstofniveau te controleren.
- Tijdens de wintermaanden kun je de watertafel het best leegmaken en afdekken, of een verwarmingselement gebruiken om te voorkomen dat het water bevriest.
- Door waterbehandelingsmiddelen te gebruiken, zoals algenbestrijdingsmiddelen en waterverzachters, kun je de waterkwaliteit verbeteren en de kalkaanslag verminderen.
Hoe kan ik problemen met mijn watertafel voorkomen?
Het is belangrijk om je watertafel regelmatig te onderhouden om problemen te voorkomen. Hier zijn een paar tips om je waterornament in goede staat te houden:
1. Regelmatig schoonmaken
Om verstoppingen te vermijden, is het belangrijk om je watertafel goed schoon te maken. Verwijder regelmatig bladeren, vuil en ander afval dat zich in de watertafel ophoopt. Daarnaast kun je je waterornament minstens één keer per maand reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Dat voorkomt de vorming van algen en kalkaanslag en zorgt dat het water helder en fris blijft.
‘Gebruik een pomp of een ander circulatiesysteem om het water in je watertafel altijd in beweging te houden.’
2. Waterkwaliteit
Het is heel belangrijk om de waterkwaliteit van je watertafel goed te houden. Zo zorg je dat algen en ongedierte niet snel groeien. Ververs regelmatig het water en voeg een algenbestrijdingsmiddel toe aan je waterornament om algengroei onder controle te houden. Je kunt ook gedestilleerd water of een waterverzachter gebruiken om kalkaanslag te verminderen.
Meer informatie over hoe je de waterkwaliteit goed kunt onderhouden, lees je in de sectie ‘Tips voor het onderhouden van de waterkwaliteit’.
3. Controle op lekkages
Controleer regelmatig de bak en de aansluitingen van de watertafel op scheuren, gaten of versleten afdichtingen. Zie je beschadigingen? Repareer deze dan meteen met een waterdichte kit of een reparatieset. Zo voorkom je dat de schade erger wordt.
4. Wintervoorbereiding
Voordat de winter begint, is het noodzakelijk om je waterornament winterklaar te maken. Begin met de watertafel helemaal leeg te maken en dek deze daarna goed af om bevriezing te voorkomen.
Als je ervoor kiest om de watertafel buiten te laten staan tijdens de wintermaanden, dan kun je overwegen om een verwarmingselement voor water te gebruiken. Dat helpt om te voorkomen dat het water bevriest.
5. Goede watercirculatie
Een goede watercirculatie is belangrijk om stilstaand water te voorkomen. Stilstaand water kan namelijk zorgen voor de groei van algen en ongedierte aantrekken. Daarom is het slim om een pomp of een ander circulatiesysteem te gebruiken om het water in beweging te houden. Vergeet niet om de pomp en de leidingen ook regelmatig schoon te maken. Zo krijg je geen verstoppingen.
6. Plaatsing van de watertafel
De plek waar je de watertafel neerzet, speelt ook een belangrijke rol bij de levensduur. Zet de watertafel in de schaduw of gebruik een afdekking. Zo zorg je dat het water niet snel verdampt door direct zonlicht. Je kunt de watertafel ook beter niet onder bomen plaatsen, want dan kunnen er bladeren en vuil in het water komen.
Tip
Soms is het onvermijdelijk dat de watertafel onder 1 of meerdere bomen staat. Zorg er dan (vooral in de herfst) voor dat je regelmatig het waterornament vrijmaakt van bladeren en vuil.
Tips voor het onderhouden van de waterkwaliteit
Om ervoor te zorgen dat je watertafel lang meegaat en er mooi uit blijft zien, is het nodig om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden. Hier zijn nog een paar extra tips die je daarbij kunnen helpen:
1. Waterbehandelingsmiddelen gebruiken (zoals algenbestrijding)
Voeg regelmatig een algenbestrijdingsmiddel toe aan het water. Zo kun je de groei van algen controleren. Zo blijft het water helder en ziet je watertafel er netjes uit.
Let op bij cortenstalen watertafels
Gebruik bij watertafels van cortenstaal geen zuurhoudende bestrijdingsmiddelen of middelen die zout bevatten. Dit kan de levensduur van je watertafel verminderen.
Je kunt ook waterconditioners gebruiken. Deze producten maken het water niet alleen helderder, maar zorgen ook dat de waterkwaliteit goed blijft.
2. pH-waarde controleren
Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van het water te controleren. Daarvoor kun je teststrips gebruiken. Een goede pH-waarde ligt tussen 6.5 en 8.5. Als de pH-waarde niet binnen dit bereik ligt, kun je speciale middelen gebruiken om de pH-waarde te verhogen of te verlagen.
3. Zuurstofniveau
Zorg dat er genoeg zuurstof in het water zit door het water in beweging te houden of een luchtpomp te gebruiken.
‘Zet de watertafel in de schaduw of gebruik een afdekking. Zo zorg je dat het water niet snel verdampt door direct zonlicht.’
Veelvoorkomende problemen met een waterornament
Ook als je je watertafel goed onderhoudt, kunnen er toch problemen ontstaan. Hieronder vind je een paar veelvoorkomende problemen en hoe je deze kunt oplossen:
Mijn waterornament heeft een lekkage
Als je ziet dat het waterniveau van je tafel sneller daalt dan normaal, of als er plassen of natte plekken rond de tafel zijn, kan dat betekenen dat er een lekkage is. Dat kan komen door:
- Scheuren of gaten in de bak van de watertafel
- Versleten of slecht afgesloten verbindingen
- Beschadigde afdichtingen.
Oplossing
Controleer je watertafel goed op scheuren en andere beschadigingen. Gebruik een waterdichte kit of een reparatieset om scheuren te herstellen en vervang versleten afdichtingen. Zorg ook dat alle verbindingen goed vastzitten.
Mijn waterornament zit verstopt
Als het water niet goed wegstroomt of als er altijd water in de watertafel blijft staan, kan er een verstopping zijn. Dat kan gebeuren door een ophoping van vuil, bladeren, algen of ander materiaal in de afvoer of leidingen.
Oplossing
Maak de afvoer en leidingen goed schoon om de verstopping te verwijderen. Verwijder zichtbaar vuil met je handen of gebruik een pijpenrager of tuinslang om de verstopping weg te spoelen. Controleer na het reinigen of de afvoer helemaal vrij is en het water weer goed weg kan stromen.
Mijn waterornament heeft algen
Groene of bruine vlekken op het wateroppervlak, in de bak, of langs de randen van de watertafel duiden op de aanwezigheid van algen. Algen groeien goed in stilstaand water dat in de zon staat, vooral als het water niet vaak ververst wordt.
Oplossing
Maak de watertafel schoon met een algenverwijderaar of een mengsel van water en azijn. Zorg voor een goede watercirculatie om stilstaand water te vermijden. Je kunt ook een middel tegen algen aan het water toevoegen. Ververs het water regelmatig en plaats de watertafel zo veel mogelijk uit direct zonlicht.
Mijn waterornament is bevroren
Als je de tafel in de winter buiten laat staan, kan het stilstaand water bij lage temperaturen bevriezen. Daardoor kan het water niet meer circuleren en kunnen de onderdelen van de tafel beschadigd raken.
Oplossing
Om te zorgen dat het water niet bevriest in de winter, kun je een verwarmingselement voor water gebruiken. Als dat niet mogelijk is, maak de watertafel dan leeg en dek deze af om te voorkomen dat het water bevriest.
Mijn waterornament heeft kalkaanslag
Witte, krijtachtige vlekken op de randen en wanden van de watertafel betekenen dat er kalkaanslag aanwezig is. Dat ontstaat door hard water, dat veel mineralen zoals calcium en magnesium bevat.
Oplossing
De watertafel kan worden schoongemaakt met een mengsel van azijn en water. Dit mengsel helpt om de kalkaanslag te verwijderen. Om in de toekomst minder kalkaanslag te krijgen, kun je gedestilleerd water gebruiken of een waterverzachter aan het water toevoegen.
Mijn waterornament trekt ongedierte aan
Stilstaand water in je waterbak kan ongedierte, zoals muggen, vliegen en andere insecten, aantrekken. Dit gebeurt omdat stilstaand water een ideale plek is voor deze insecten om hun eitjes te leggen en hun larven te laten groeien. Ook voedsel- of plantenresten in de watertafel kunnen insecten lokken.
Oplossing
Zorg voor een goede watercirculatie om stilstaand water te voorkomen. Maak de watertafel regelmatig schoon en verwijder voedselresten of ander organisch materiaal. Als het nodig is, kun je een insectenwerend middel gebruiken of een net over de watertafel spannen om te voorkomen dat ongedierte bij het water kan komen.
Conclusie
Door je watertafel goed te onderhouden, blijft deze langer mooi en in goede staat. Dat doe je door regelmatig schoon te maken, de kwaliteit van het water te controleren en snel in te grijpen als je problemen ziet, zoals lekkages of algengroei. Zo blijft je watertafel werken en ziet deze er altijd netjes uit. Met de juiste zorg kun je jarenlang genieten van je watertafel.