Cortenstaal bewerken als een pro: slijpen, boren, zagen en meer Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 06 September 2024
Laatste update: 05 September 2024

Cortenstaal bewerken als een pro: slijpen, boren, zagen en andere bewerkingen uitgelegd

Cortenstaal is een veelzijdig materiaal dat je op verschillende manieren kunt bewerken. Slijpen, boren, zagen, of poedercoaten: met cortenstaal zijn er veel mogelijkheden.

Maar voordat je begint met het bewerken van cortenstaal, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Voor elke bewerking heb je namelijk speciale kennis en het juiste gereedschap nodig om een goed resultaat te krijgen. In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je cortenstaal kunt bewerken. Zo kun je straks als een echte professional aan de slag.

Let op

Hou er rekening mee dat de garantie van MySteel-producten vervalt als je deze zelf bewerkt.

Samenvatting

  • Cortenstaal kun je op verschillende manieren bewerken: slijpen, boren, zagen, poedercoaten of lasersnijden.
  • Als je in cortenstaal wilt boren, moet je de juiste boor en techniek gebruiken om veilig gaten te maken.
  • Het snelst slijp je cortenstaal met een slijptol, maar voor kleinere onderdelen kun je ook een metaalzaag gebruiken.
  • Poedercoaten zorgt voor een langdurige bescherming en een mooie afwerking.
  • Lasersnijden is een moderne techniek waarmee je cortenstaal nauwkeurig en snel kunt snijden.

 

Hoe kun je cortenstaal doorslijpen?

Het beste gereedschap om cortenstaal op een voorzichtige manier door te slijpen is een haakse slijper. Een haakse slijper kun je ook gebruiken om cortenstaal borderranden te buigen. Dat doe je door het cortenstaal niet helemaal door te slijpen, maar alleen in te snijden. Zo kun je het materiaal buigen, wat handig is als je ronde of hoekige vormen in je ontwerp wilt maken.

Leestip

Wil je weten hoe je zelf een borderrand kunt plaatsen? Lees dan ons blog over het plaatsen van een cortenstaal borderrand.

Hoe kun je cortenstaal boren?

Cortenstaal kun je goed boren als je de juiste techniek en gereedschap gebruikt. Het materiaal dat je nodig hebt, hangt af van hoe groot de gaten zijn die je wilt maken.

Gaten tot en met 12 mm 

Voor gaten tot en met 12 mm kun je een gewone accuboormachine gebruiken en een normale metaalboor. Als je een gat wilt boren dat groter is dan 8 mm, is het slim om eerst voor te boren met een boor die de helft van de uiteindelijke diameter heeft. Dus, als je een gat van 9 mm wilt maken, begin je met een boor van 4,5 mm.

Gaten groter dan 12 mm 

Wil je een groter gat maken? Dan kun je een gatzaag gebruiken die geschikt is voor metaal. Begin met voorboren met een boor van 5 mm. Daarna kun je de gatzaag gebruiken om het gat zo groot te maken als je wilt.

In beide gevallen is het belangrijk om snijolie te gebruiken. Dat helpt om te voorkomen dat de boor te heet wordt en zorgt dat de boor langer meegaat.

“Het is verstandig om beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een veiligheidsbril, gehoorbescherming en veiligheidsschoenen wanneer je metaal bewerkt.”

Werkwijze

Om te zorgen dat het gat op de juiste plek komt, teken je eerst de locatie af door twee lijnen te laten kruisen. Gebruik een centerpons, priem of kruiskopschroevendraaier om een centerpunt op dit kruispunt te maken. Dat zorgt dat de boor niet wegglijdt en een stabiel beginpunt heeft.

Je mag de accuboormachine op een hoog toerental zetten, maar wees voorzichtig bij het laatste stukje van het boren. Hier kan de boor blijven haken, waardoor de accuboormachine kan gaan draaien in plaats van de boor.

Veiligheid en afwerking

Denk eraan om een veiligheidsbril te dragen om je ogen te beschermen. Het is ook verstandig om andere beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals gehoorbescherming en veiligheidsschoenen wanneer je metaal bewerkt. Als je tijdens het boren handschoenen draagt, wees dan extra voorzichtig en raak de draaiende boor nooit aan.

Na het boren is het belangrijk om de randen van de gaten glad te maken met een verzinkboor, vijl of schuurpapier, zodat er geen scherpe randen meer zijn.

Kun je cortenstaal ook zagen?

Ja, je kunt cortenstaal zagen, maar de beste manier om cortenstaal ‘af te zagen’ is door deze door te slijpen met een slijptol. Voor kleinere objecten zoals assen of kokers kun je ook een metaalzaag gebruiken. Voor breder materiaal is dit niet mogelijk. Bovendien duurt zagen met een metaalzaag veel langer dan slijpen met een slijptol.

Als je een metaalzaag gebruikt, is het belangrijk dat je kracht zet op het materiaal tijdens de duwende beweging. De trekkende beweging heeft geen zaageffect en kan de zaag bot maken. Na het zagen of slijpen is het, net als bij boren, belangrijk om de randen glad te maken met schuurpapier of een vijl, omdat deze randen erg scherp kunnen zijn.

Belangrijk

Houd er rekening mee dat de garantie vervalt als je zelf MySteel-producten gaat bewerken.

Hoe kun je cortenstaal poedercoaten?

Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij poeder op metaal wordt aangebracht met een speciaal spuitpistool. Daarna wordt het metaal in een oven verhit, waardoor het poeder smelt. Vervolgens wordt het stroperig en uiteindelijk hardt het uit en vormt het een sterke en mooie laag op het metaal.

Roestkleur behouden

Als je de natuurlijke roestkleur van cortenstaal wilt behouden na het poedercoaten, moet je het staal eerst laten roesten. Daarna kun je een blanke lak gebruiken om de roestkleur te beschermen. 

Cortenstaal in een andere kleur poedercoaten

Wil je liever een andere kleur? Dan hoef je het cortenstaal niet eerst te laten roesten voordat je begint met poedercoaten.

Hoe kun je cortenstaal snijden met een laser?

Om cortenstaal te snijden met een laser, gebruik je een lasersnijmachine die een geconcentreerde lichtbundel maakt. Deze bundel is minder dan 1 mm breed en vormt een krachtige straal met een grote intensiteit. Daardoor is het mogelijk om nauwkeurig materialen te snijden. 

De laser smelt het cortenstaal precies op de plek waar de straal het raakt. Dit is een moderne manier van snijden, die nauwkeuriger en sneller is dan traditionelere methodes zoals een gasbrander of een plasmasnijder.

Om de juiste smelting te krijgen worden tijdens het lasersnijden stikstof of zuurstof toegevoegd. Deze gassen zorgen dat er geen randen of bubbels aan de onderkant van het staal ontstaan. Zo krijg je een gladde en nette afwerking.

Met een laser kun je cortenstaal snijden tot een dikte van ongeveer 20 mm.

Conclusie

Het bewerken van cortenstaal vraagt aandacht en goed gereedschap, maar met de juiste technieken kun je professioneel te werk gaan. Of je nu wilt slijpen, boren, zagen, poedercoaten of lasersnijden, elke bewerking heeft zijn eigen aandachtspunten. Nu je de belangrijkste technieken kent, kun je met vertrouwen aan je cortenstaal projecten beginnen. Begin vandaag nog en zet je ideeën om in mooie creaties!

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. 

Gerelateerde blogs

Cortenstaal plantenbak vullen: volledig stappenplan
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 11 Augustus 2023

Cortenstaal plantenbak vullen: volledig stappenplan

Het gebruik van stalen plantenbakken is een populaire keuze voor buitendecoratie. De strakke lijnen en duurzame materialen, zoals cortenstaal, gepoedercoat staal en verzinkt staal, maken deze plantenbakken niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Maar hoe moet je een plantenbak vullen...

Lees meer >
Het roestproces van cortenstaal uitgelegd
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 20 Juni 2024

Het roestproces van cortenstaal uitgelegd

Cortenstaal, bekend om zijn unieke roestige uitstraling, is erg populair in de wereld van tuin- en landschapsontwerp. Maar hoe ontstaat eigenlijk die karakteristieke roestlaag op dit type staal? Ontdek alles over het boeiende roestproces van cortenstaal. Van de eerste tekenen van oxidatie tot het behoud...

Lees meer >
Stalen keerwand plaatsen: waar moet je op letten?
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 25 Juni 2024

Stalen keerwand plaatsen: waar moet je op letten?

In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een keerwand kan plaatsen in je tuin, vanaf de planning en het ontwerp tot aan de praktische uitvoering en nazorg. We vertellen je ook alles over de kosten, zodat je goed voorbereid bent en de juiste keuzes kan maken.  Wil je graag alles weten...

Lees meer >

Gerelateerde producten