Cortenstaal borderrand plaatsen in de tuin: volledig stappenplan
Cortenstaal is de laatste jaren heel populair geworden bij tuinliefhebbers. Dit unieke materiaal combineert duurzaamheid met een prachtige roestbruine roestlaag. Daarom kiezen veel mensen het voor verschillende tuinproducten. In dit blog gaan we dieper in op de onmisbare cortenstalen borderrand. Wil je een cortenstaal borderrand plaatsen en ben je op zoek naar tips en inspiratie? Lees dan snel verder!
Samenvatting
- Zorg bij een borderrand van bijvoorbeeld 15 centimeter hoog dat minimaal de helft (7,5 centimeter) van de rand diep in de grond zit. We leggen stap voor stap uit hoe je precies een borderrand aanlegt.
- Cortenstaal is duurzamer dan staal, kunststof en hout. Steen gaat langer mee, maar is minder plooibaar dan cortenstaal.
- Een borderrand kun je tot 3 millimeter zelfstandig plooien. Vanaf 3 millimeter heb je specialistisch materiaal nodig.
- Cortenstaal heeft bijna geen onderhoud nodig, maar kun je wel schoonmaken met een milde allesreiniger en water.
- Gebruik geen scherpe voorwerpen als je de tuin rondom de rand wilt onderhouden.
Waar moet je op letten als je een cortenstaal borderrand gaat plaatsen?
Als je een cortenstaal borderrand in je tuin plaatst, is het belangrijk dat de grond stevig en een beetje vochtig is. Zo voorkom je dat de rand gaat verzakken. Kies stevige ankers (onze kleine en grote cortenstalen grondpinnen) en koppelplaten (onze kleine en grote cortenstalen koppelplaten) die goed op de kantopsluiting passen.
MySteel heeft complete sets (bijvoorbeeld voor een borderrand van 24 meter lang) die bestaan uit de kantopsluiting en alle andere materialen die je nodig hebt.
Zorg dat je de bodem goed voorbereidt en de rand op de juiste manier bevestigt voor het beste resultaat. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.
De bodem voorbereiden
- Verwijder onkruid en maak de grond gelijk.
- Zet stokken naar om het gebied aan te duiden.
- Begin bij het hoogste punt en plaats een draad tussen de stokken als referentiepunt.
- Verspreid de grond gelijkmatig met een hark op dezelfde hoogte.
- Controleer goed de hoogtes en stamp de grond stevig aan.
- Laat de grond rusten en besproei regelmatig om uitdroging te voorkomen.
- Markeer dan de grenzen waar de rand moet komen.
Hoe hoog moet de borderrand zijn?
De juiste hoogte van een borderrand hangt af van wat je er precies mee wilt doen.
Plantenkeuze en hellingen
Bij bloemperken heb je een hogere rand nodig voor hoger groeiende planten, zoals bamboe of ridderspoor. Zo blijven ze op hun plaats. Voor lager groeiende planten is een lagere rand beter.
Op lichte hellingen is een cortenstaal borderrand van 22 centimeter of hoger een goede optie om grond tegen te houden.
Voor steilere hellingen is het beter om een borderrand van 40 centimeter te hebben (bijvoorbeeld een cortenstaal keerwand).


Look-and-Feel
Het gewenste uiterlijk van de tuin speelt ook een rol. Als je een natuurlijke uitstraling wilt, kies je voor lagere randen. Maar als je een stevigere en stoerdere tuin wilt, gebruik je het best hogere randen.
Leestip
De kantopsluitingen zijn in 3 vormen verkrijgbaar. Lees hier meer over in ons blog over de verschillende soorten kantopsluiting.
Veiligheid
Hou er rekening mee dat borderranden met een bepaalde hoogte gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen of huisdieren. Vooral als de borderrand om een tuinpad ligt, is de kans op struikelen natuurlijk wat groter. De geplette kantopsluiting is het meest kind- en diervriendelijk: de rand is daarbij namelijk afgerond waardoor de rand minder scherp is.


Onderhoud
Hoe hoger de borderrand, hoe meer vuil zich kan verzamelen langs de rand. Dat betekent natuurlijk ook dat je de hogere rand vaker moet schoonmaken, zodat het er netjes uit blijft zien. Lees daarover meer in de alinea “onderhoud en bescherming”.
“Houd bij het bepalen van de borderrandhoogte rekening met de veiligheid, de uitstraling, de mate van onderhoud en jouw plantenkeuze.”
Dirk – Productspecialist
Hoe diep moet de borderrand in de grond geplaatst worden?
Wij raden over het algemeen aan om de borderrand op een diepte van ongeveer een derde tot de helft van de hoogte van de rand in de grond te plaatsen. Zo blijft de rand stevig staan en zakt die niet weg. Als je rand bijvoorbeeld 15 centimeter hoog is, kun je die het beste zo’n 5 tot 7,5 centimeter diep in de grond zetten.


De borderrand bevestigen
Maar hoe plaats je een cortenstaal borderrand nu eigenlijk? In de MySteel webshop kun je kiezen voor cortenstalen kantopsluitingen, cortenstaal keerwanden en cortenstaal u-profielen.
We leggen hier uit hoe je een rechte kantopsluiting kunt plaatsen:
- Verzamel al het materiaal dat je nodig hebt: kantopsluiting, grondpinnen, koppelplaten en zelftappers. Als je bij MySteel een complete set kantopsluiting bestelt, dan ontvang je naast de kantopsluiting ook alle andere materialen die je nodig hebt. Als je alleen de kantopsluiting koopt, dan moet je nog de andere materialen apart bestellen.
- Maak de kantopsluiting op maat: De MySteel kantopsluitingen zijn beschikbaar in standaardlengtes van 1,5 meter of 2,4 meter. Geen zorgen als die niet precies passen, want je kunt ze eenvoudig op maat maken met een slijptol.
- Bevestig grondpinnen en koppelplaten: Voordat je je kantopsluiting stevig in de grond zet, is het belangrijk om grondpinnen en koppelplaten te monteren. Zet ze vast tegen de kantopsluiting met zelftappers voor extra stevigheid. Gebruik daarvoor een boormachine met een bit van 8 millimeter.
- De cortenstaal kantopsluiting plaatsen: Nu is het tijd voor het leuke gedeelte. Duid de grenzen van je tuinrand aan door een gleuf te graven. Zet vervolgens de kantopsluiting in de grond door met een hamer op het uitstekende gedeelte van de grondpin te tikken. We raden aan om de kantopsluiting minimaal 5 centimeter in de grond te zetten. Zo zijn de zelftappers volledig onder de grond en niet zichtbaar.
Verschil met andere materialen borderrand
Als je borderrand voor je tuin kiest, moet je nadenken over welk materiaal je wilt gebruiken. Je hebt daarvoor verschillende opties. Elke materiaalsoort heeft unieke eigenschappen.
Staal en cortenstaal zijn sterk en gaan lang mee, maar het roestaspect en onderhoud verschillen. Kunststof is licht en flexibel, terwijl hout een natuurlijke uitstraling heeft, maar gevoelig is voor rot. Steen is duurzaam, maar cortenstaal heeft een moderne uitstraling en meer flexibiliteit.
Om jouw keuze makkelijker te maken, hebben we hieronder elk materiaal met cortenstaal vergeleken. We geven je bij elk materiaal de voor- en nadelen.
Staal vs. cortenstaal
Staal
Pluspunten | Sterk, duurzaam, glad oppervlak. |
Minpunten | Gevoelig voor roest, vraagt regelmatig onderhoud om corrosie te voorkomen. |
Cortenstaal
Pluspunten |
Sterk en duurzaam (meer dan staal), natuurlijke roestige uitstraling, weerbestendig, weinig onderhoud. |
Minpunten | Vaak hogere kosten, roestkleur kan afgeven tijdens roestproces. |


Kunststof vs. cortenstaal
Kunststof
Pluspunten | Licht bij transport en installatie, weerbestendig, weinig onderhoud, flexibel en daardoor in verschillende vormen te gieten, beschikbaar in verschillende kleuren. |
Minpunten | Minder natuurlijke uitstraling, kleur kan vervagen door zonlicht, minder sterk. |
Cortenstaal
Pluspunten | Natuurlijke en warme uitstraling, duurzamer dan kunststof, bestand tegen roest, vrijwel onbreekbaar. |
Minpunten | Zwaarder bij transport en installatie, kan tijdens roestproces afgeven, vaak hogere kosten. |
Hout vs. cortenstaal
Hout
Pluspunten | Natuurlijke uitstraling, lichtgewicht en eenvoudig te bewerken/installeren. |
Minpunten | Gevoelig voor rot en insecten, beperkte levensduur, heeft regelmatig onderhoud nodig. |
Cortenstaal
Pluspunten | Duurzaam en weerbestendig, lange levensduur met minimale onderhoudsvereisten. |
Minpunten | Vaak hogere kosten, minder flexibel in vormverandering vergeleken met hout. |
Steen / beton vs. cortenstaal
Steen
Pluspunten | Duurzaam, natuurlijke uitstraling, weinig onderhoud, diverse kleuren en texturen beschikbaar. |
Minpunten | Zwaar, niet plooibaar, minder mogelijkheden in vorm. |
Cortenstaal
Pluspunten | Moderne uitstraling, flexibeler in vorm. |
Minpunten | Iets minder duurzaam dan steen. |
Hoe kan ik de borderrand het beste plooien naar de vorm van mijn tuin?
De dikte van cortenstaal heeft invloed op het buigproces. Dunne platen van 1 à 2 millimeter borderrand zijn flexibeler dan platen van 3 millimeter of dikker. Meestal kun je cortenstaal tot ongeveer 3 millimeter gemakkelijk buigen. Dikkere platen hebben misschien gespecialiseerde apparaten nodig.
MySteel biedt maatwerkservice aan waarbij je platen van meer dan 3 millimeter dikte kunt bestellen. Ze kunnen vervolgens helemaal volgens jouw exacte specificaties worden gebogen.
Welke soort kantopsluiting kan ik het beste gebruiken?
Een kantopsluiting komt in verschillende vormen: geplet, recht en gezet. Elke vorm is weer geschikt voor andere doeleinden:
- Geplette kantopsluiting is goed voor rechte lijnen en lichte glooiingen.
- Rechte kantopsluiting is goed voor rechte lijnen, bochten en cirkels
- Gezette kantopsluiting is goed voor rechte lijnen in de tuin.
Wat is de minimale cirkel die je met een rechte kantopsluiting kan maken?
Dit is sterk afhankelijk van welke kantopsluiting-variant je gebruikt. Bij de variant van 1,5 meter lang is een minimale cirkeldiameter 4,8 meter. Als je de 2,4 meter lange kantopsluiting gebruikt dan is een cirkeldiameter van 3,2 meter mogelijk.


Cortenstalen borderrand plooien: stap voor stap
Voor het plooien van een borderrand kun je het beste een rechte kantopsluiting gebruiken.
Plooi de rechte kantopsluiting op de volgende manier:
- Meet waar je de knik precies wilt hebben.
- Leg de borderrand op een verhoogd terras.
- Zet je knie op de plek waar de borderrand gebogen moet worden. Gebruik je hand om voorzichtig de andere kant van de borderrand naar beneden te buigen.
- Draai de borderrand om en plaats een dikke plank tegen de knik. Buig dan de kantopsluiting verder tegen de plank tot je de gewenste hoek hebt bereikt.
Voor het plooien van de geplette kantopsluiting moet je de rand lichtelijk wegslijpen. Dit voorkomt dat de geplette rand lelijk omvouwt. De gezette kantopsluiting kan helemaal niet geplooid worden. Gebruik hiervoor de hoeken en bochten van de gezette kantopsluiting.
Hoe zit het bij een borderrand van dikker dan 3 millimeter?
Rond en hoek
Als de rand dikker is dan 3 millimeter, dan heb je speciale gereedschappen nodig, zoals een slijpmachine en walsmachine. Ook moet je gespecialiseerde kennis hebben om het in de juiste vorm te krijgen.
Onderhoud en bescherming
Om een cortenstaal borderrand te onderhouden en te beschermen, kun je het beste het oppervlak met een milde allesreiniger en water schoonmaken. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen als bleek- en schuurmiddel en zout. Zo kun je de duurzaamheid behouden.
Gras maaien
Als je een cortenstaal borderrand hebt rondom je gazon, dan bestaat de kans dat de grasmaaier schade aanbrengt. Om dit te voorkomen hebben we enkele eenvoudige tips die je helpen om de rand te beschermen en te zorgen dat die jarenlang mooi blijft.
- Voordat je begint met maaien, is het belangrijk om de grasmat vrij te maken van steentjes of ander puin. Kleine objecten kunnen gemakkelijk tegen de borderrand aan komen en deukjes of beschadigingen veroorzaken.
- Gebruik een grastrimmer met plastic mesjes of draadjes als je dicht bij de borderrand maait. Deze beschadigen de rand niet.
- Met een grasschaar kun je nauwkeurig knippen rondom de rand.
Wat als er krassen ontstaan?
Geen man overboord! Als er krassen op een cortenstaal borderrand ontstaan, zal het beschadigde gebied opnieuw roesten en op den duur een uniforme roestige uitstraling krijgen, net zoals de rest van het materiaal.
Lees ook meer over het onderhoud in ons blog over cortenstaal onderhoud.
Snoeien van planten
Wanneer het tijd is om de planten rondom je cortenstaal borderrand te snoeien, is het belangrijk om netjes te werk te gaan. Zo bescherm je zowel de planten als de rand zelf.
- Gebruik een handmatige snoeischaar in plaats van een elektrische. Zo heb je meer controle.
- Vermijd contact met scherpe voorwerpen en dek de borderrand tijdelijk af met een beschermend materiaal, zoals een doek. Dat maakt de kans op schade zo klein mogelijk, zowel aan de planten als de rand. Ook maakt het je werkomgeving veiliger.
Onkruid verwijderen
Met de volgende tips ontdek je hoe je gemakkelijk onkruid rondom je cortenstaal borderrand verwijdert:
- Gebruik geen chemische onkruidverwijderaars. Door hun corrosieve eigenschappen kunnen ze schadelijk zijn voor cortenstaal borderranden.
- Overweeg bodembedekking zoals mulch of grind rond de borderrand te gebruiken. Dat kan helpen om minder onkruid te krijgen en het verwijderen ervan makkelijker te maken.
- Verwijder onkruid handmatig met een onkruidsteker en met tuinhandschoenen.
Ook interessant
Praktische toepassingen en inspiratie
Cortenstaal borderranden dienen als sfeervolle afbakening in tuinen, bloemperken en paden. Of je nu kiest voor strakke lijnen of organische vormen, cortenstaal biedt eindeloze mogelijkheden voor de uitstraling van jouw tuin. De roestlaag voegt warmte toe aan het landschap, terwijl het duurzame karakter en de weerbestendigheid zorgen voor langdurig plezier. Laat je inspireren door deze prachtige creaties:


Conclusie
Je weet nu precies hoe je zorgvuldig cortenstaal borderranden plaatst. Ga de uitdaging aan en maak jouw tuin mooier met cortenstaal borderranden. Zo maak je van jouw tuin echt een prachtige groene oase!