Kan cortenstaal tegen water? Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 24 Juni 2024
Laatste update: 03 Oktober 2024

Kan cortenstaal tegen water?


Cortenstaal is populair in tuinontwerp door zijn duurzaamheid, uitstraling en weerstand tegen corrosie. Het materiaal kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en is daarom voor veel tuineigenaren een interessante keuze.

Maar als je cortenstaal in je tuin gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen hoe het materiaal reageert op water. Cortenstaal doet het over het algemeen goed in vochtige omgevingen en heeft zelfs zuurstof nodig om de kenmerkende bruine roestkleur te krijgen. Maar wat gebeurt er als cortenstaal voor een lange tijd onder water staat, bijvoorbeeld door verstopte afvoergaten in plantenbakken?

Samenvatting

  • Cortenstaal kan niet doorroesten bij constante blootstelling aan water. 
  • Als cortenstaal lang onder water staat, kan er zich wel een extra roestlaag onder de originele roestlaag vormen. 
  • De extra roestlaag kan je zelf verwijderen of je kan het natuurlijk proces zijn werk laten doen. 

 

Roestproces onder water

Wanneer cortenstaal lange tijd onder water staat, kan de roestlaag zich afzetten en uiteindelijk zelfs van het product vallen. Een nieuwe roestlaag vormt zich onder de originele roestlaag. 

Dat proces kan voor veel mensen verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof het materiaal aan het doorroesten is. Maar maak je geen zorgen, dat is niet het geval. Cortenstaal roest niet door zoals traditionele staalsoorten dat doen.

Leestip

Wil je weten hoe de roestlaag van cortenstaal precies ontstaat? Lees dan meer in ons blog over het roestproces van cortenstaal!

Uitgelicht

Kan cortenstaal doorroesten bij constante blootstelling aan water?

Nee, cortenstaal kan niet doorroesten. Als het de hele tijd in contact komt met water kan er wel een extra roestlaag onder de originele roestlaag ontstaan. Daardoor denken mensen soms dat het materiaal doorroest. Maar je kan deze laag makkelijk verwijderen en het materiaal behoudt nog steeds zijn duurzaamheid en uitstraling. 

Wat kan je doen als de roestlaag van cortenstaal zich afzet?

Als de roestlaag van cortenstaal zich afzet door constante blootstelling aan water, kan je twee dingen doen om het te onderhouden. Je kan:

  1. de roestlaag zelf verwijderen
  2. het op zijn natuurlijk beloop laten

Hieronder lees je meer over elke optie.

Oplossing 1: De roestlaag zelf verwijderen

Je kan ervoor kiezen om de oude roestlaag te verwijderen en het oppervlak licht op te schuren. Daardoor kan het materiaal weer goed roesten. Op deze manier versnel je ook het roestproces en krijgt het cortenstaal een gelijkmatigere uitstraling.

Oplossing 2: Op zijn natuurlijk beloop laten

Een andere optie is om het natuurlijke proces gewoon rustig zijn gang te laten gaan. De oude roestlaag zal na een tijdje vanzelf loslaten en dan ontstaat er een nieuwe roestlaag. Dat proces kan langer duren, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het weer. Het resultaat is natuurlijker, maar kan minder gelijkmatig zijn. 

Leestip

Wil je weten hoe je producten van cortenstaal het beste kan onderhouden? Lees dan meer in ons blog over het onderhoud van cortenstaal.

Oorzaken van constant ondergedompeld zijn

Maar hoe komt het dat sommige cortenstalen producten de hele tijd onder water blijven staan? Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn en wat je kan doen om dit te vermijden. Daarom bespreken we hieronder enkele redenen en geven we suggesties voor mogelijke oplossingen

Voorbeeld 1: De plantenbak staat op tegels of stenen die de watergaten dicht houden

Wanneer een cortenstalen plantenbak op tegels of stenen staat die de afvoergaten blokkeren, kan het water niet wegstromen en blijft het in de bak staan. Het cortenstaal blijft dan altijd in contact met water.

Voorbeeld 2: De plantenbak staat op enorm harde grond die geen water doorlaat

Op een te harde ondergrond, zoals kurkdroge aarde, kan water niet wegstromen, zelfs als de plantenbak voldoende afvoergaten heeft. Ook hier blijft het water in de bak staan en staat het cortenstaal altijd ondergedompeld.

Voorbeeld 3: De ondergrond van de plantenbak staat onder water

Als de ondergrond waarop de plantenbak staat onder water staat, kan het water niet wegstromen. Dat zorgt voor een constante onderdompeling van het cortenstaal, wat de kans op corrosie verhoogt.

Voorbeeld 4: De watergaten zitten verstopt

In sommige gevallen kunnen de afvoergaten van de plantenbak verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren of vuil.

Voorbeeld 5: De plantenbak is op de verkeerde manier gevuld

Een verkeerde manier van vullen van de plantenbak, waarbij bijvoorbeeld de verschillende lagen aarde, stofdoek en kiezel niet goed zijn aangebracht, kan de afwatering tegenhouden. Water kan namelijk niet goed door deze lagen dringen en blijft in de bak staan.

Het is dus belangrijk om de cortenstalen producten op een geschikte ondergrond te plaatsen, zodat overtollig water makkelijk kan worden afgevoerd. Daarnaast moet de plantenbak ook in staat zijn om overtollig water makkelijk kwijt te kunnen. De cortenstalen plantenbakken van MySteel zijn ontworpen met voldoende afvoergaten om dit mogelijk te maken. Dat zorgt ervoor dat water zich niet ophoopt in de bakken en het cortenstaal niet altijd in contact blijft met water. 

Hoe zit het dan met cortenstalen watertafels?

Waterschalen en watertafels staan altijd onder water, dat is namelijk waarvoor ze zijn ontworpen. Maar kan de constante onderdompeling van water hier ook voor problemen zorgen? 

Conclusie

Cortenstaal kan goed tegen water. Als het echter de hele tijd onder water staat, kan er een extra roestlaag ontstaan. Het materiaal kan echter niet doorroesten. Het is belangrijk om te zorgen voor goede waterafvoer en het juiste onderhoud van cortenstalen producten in je tuin. Zo kan je blijven genieten van de duurzaamheid en mooie uitstraling van cortenstaal in je buitenruimte. 

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. 

Gerelateerde blogs

"Waarom is cortenstaal zo duur?" - Een vergelijking met andere materialen
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 20 Juni 2024

"Waarom is cortenstaal zo duur?" - Een vergelijking met andere materialen

Mensen denken vaak dat cortenstaal veel duurder is dan andere materialen die gebruikt worden voor tuinproducten. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? En is dat wel echt zo? In dit blog gaan we dieper in op de prijs van cortenstaal. Daarnaast vergelijken we dit type staal met andere veelgebruikte...

Lees meer >
Pergola in de tuin: De voordelen en hoe installeer je het?
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 16 Januari 2024

Pergola in de tuin: De voordelen en hoe installeer je het?

Een pergola in je tuin is allesbehalve truttig. Het voegt diepte toe aan je buitenruimte, en tegenwoordig zijn er diverse moderne varianten beschikbaar...

Lees meer >
Klein balkon inrichten: Ideeën & inspiratie
Dirk Meulendijks Dirk Meulendijks 10 Januari 2024

Klein balkon inrichten: Ideeën & inspiratie

Het is altijd een uitdaging om een klein balkon om te toveren tot een stijlvolle en functionele buitenruimte. Met de veelzijdigheid van staal kun je echter een inspirerende transformatie realiseren...

Lees meer >

Gerelateerde producten