Is cortenstaal slecht voor de omgeving (mens / milieu / planten / dieren)? Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 22 Juni 2024
Laatste update: 01 Juli 2024

Is cortenstaal slecht voor de omgeving (mens / milieu / planten / dieren)?

 

Cortenstaal is een sterke staalsoort die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Het materiaal begint na een korte periode te roesten, wat voor een rode roestlaag zorgt. Roest lijkt misschien slecht, maar eigenlijk beschermt die buitenste roestlaag de rest van het staal. Cortenstaal is daarom perfect om buiten te gebruiken. Bovendien gaat het lang mee en heeft het weinig onderhoud nodig. Soms gaan er geruchten rond dat cortenstaal schadelijk kan zijn voor mensen, dieren, planten en het milieu. Maar is dat wel zo? In deze blog gaan we daar dieper op in en geven we een duidelijk antwoord op de vraag: Is cortenstaal slecht voor de omgeving? 

Samenvatting

  • Cortenstaal is niet schadelijk voor de omgeving.
  • Het gebruik van cortenstaal heeft geen invloed op dieren, planten en kinderen.
  • Cortenstaal geeft af tijdens de beginfase van het roestproces.
  • Cortenstaal is niet giftig.
  • Cortenstaal is niet schadelijk voor het milieu.
  • Cortenstaal heeft weinig onderhoud nodig.
  • Plaats producten van cortenstaal met scherpe randen op afstand van de leefruimte.

 

Invloed cortenstaal op omgeving: Kan de roest afgeven?

Cortenstaal heeft invloed op de omgeving door het oxidatieproces. Tijdens dit proces krijgt het staal een beschermende, roodbruine roestlaag. Die laag zorgt dat cortenstaal langer meegaat dan traditioneel staal. De roestbruine kleur past goed bij natuurlijke landschappen en geeft een warme, natuurlijke uitstraling.

Geeft cortenstaal af?

Kan cortenstaal roest afgeven? Ja, door het roestproces kunnen er roestkleurige vlekken op de ondergrond ontstaan.

Cortenstaal kan vanwege het roestwater afgeven op de ondergrond. Dit is met een roestverwijderaar of met een mengsel van citroen en water van de tegels te verwijderen.

Hoelang geeft cortenstaal af?

Hoelang cortenstaal afgeeft, varieert en hangt af van de weersomstandigheden en de plek waar het cortenstaalproduct staat. Meestal duurt het proces maximaal anderhalf jaar. Daarna kun je er zelfs veilig met een witte broek op zitten!

Het roestlaagje, ook wel patina genoemd beschermt het staal tegen verdere corrosie en geeft het een speciaal uiterlijk.

Cortenstaal laat na verloop van tijd een prachtige roestkleur zien. Als de patina volledig is gevormd, dan roest het niet meer verder.

Hoe kun je vlekken door cortenstaal verwijderen?

Tijdens het eerste anderhalf jaar van het roestproces kan cortenstaal vlekken achterlaten op oppervlakken of op kleding. Als je deze vlekken wilt verwijderen, zijn er zowel natuurlijke als commerciële middelen beschikbaar.

Om deze roestvlekken te voorkomen, kun je je cortenstaal product op een ondergrond zoals een zeil plaatsen. 

Vlekken door cortenstaal verwijderen uit kleding 

Cortenstaal kan tijdens het roestproces afgeven op kleding. Gelukkig kun je deze vlekken makkelijk verwijderen. Na een tijd geeft cortenstaal niet meer af.

Om roestvlekken van cortenstaal te verwijderen van kleding doe je het volgende:

  • Maak een mengsel van het sap van een halve citroen en twee theelepels zout.
  • Wrijf de roestvlekken in met dit mengsel en laat het een uur intrekken, bij voorkeur in zonlicht.
  • Spoel het kledingstuk grondig af met koud water. 
  • Was je kleding daarna zoals je gewend bent.

Roestvlekken op tegels

Om roestvlekken van cortenstaal op tegels te verwijderen, kun je een oplossing van water en citroen of azijn (verhouding 1:1) maken of commerciële roestverwijderaars gebruiken. Gebruik het schoonmaakmiddel op deze manier:

  • Breng het schoonmaakmiddel aan op de roestvlekken en laat het enkele minuten inwerken.
  • Schrob vervolgens met een borstel en spoel de tegels af met water.
  • Herhaal indien nodig.
  • Let op: als cortenstaal in contact komt met het mengsel, kan dit invloed hebben op het roestproces. Zorg dus dat er geen schoonmaakmiddel op het cortenstaalproduct komt. 

Is cortenstaal giftig?

Cortenstaal is een milieuvriendelijk materiaal en is volledig veilig voor mensen, dieren en planten. Het materiaal wordt niet behandeld of geschilderd nadat het een roestlaag heeft gekregen, dus er komen geen giftige stoffen vrij. 

Bij het bewerken of lassen van cortenstaal is beschermende uitrusting wel belangrijk. Werk in goed geventileerde ruimtes om blootstelling aan dampen te verminderen.

Waaruit bestaat cortenstaal?

Cortenstaal wordt ook wel weerbestendig staal of COR-TEN staal genoemd. Het is vooral gemaakt van ijzer, maar bevat ook koper, chroom, nikkel en fosfor. Door deze mix is cortenstaal een uniek staal dat sterk is, weinig onderhoud nodig heeft en niet doorroest. De roestlaag op cortenstaal zorgt juist voor bescherming van de rest van het materiaal.

Potentiële uitstoot van schadelijke stoffen

Cortenstaal is veilig omdat het geen schadelijke stoffen loslaat. De herkenbare roestlaag l werkt als een stevige, beschermende laag waardoor er geen stoffen van de onderliggende lagen vrijkomen. 

“Cortenstaal is volledig veilig voor mensen, dier en planten.”

- Dirk (Productspecialist MySteel)

Milieuvriendelijkheid van cortenstaal

Cortenstaal is een stevig staal dat niet veel onderhoud nodig heeft. Het heeft een roestlaag die het beschermt tegen schade door de omgeving. Daardoor is cortenstaal duurzamer dan traditioneel staal en hoeft het niet vaak vervangen te worden.

Daarnaast is het niet nodig om cortenstaal te behandelen met corrosiebestendige middelen en verf. De schadelijke chemicaliën die in verf en andere onderhoudsmiddelen zitten, komen dus niet in de omgeving terecht.

Door de natuurlijke roestlaag heeft cortenstaal minder onderhoud nodig dan ander staal. Tijdens de levensduur van dit materiaal zijn er dus geen chemicaliën nodig.

Ten slotte is cortenstaal net als de meeste staalsoorten recyclebaar. Dat betekent dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn en er minder afval naar stortplaatsen gaat. Cortenstaal is dus een duurzame keuze voor diverse toepassingen.

Lange levensduur

Hoelang gaat cortenstaal mee? Cortenstaal heeft een lange levensduur van tientallen jaren. Dat komt door de natuurlijke roestlaag die het materiaal beschermt en het sterk maakt tegen verschillende weersomstandigheden. De vorming van de beschermende roestlaag houdt verdere aantasting van het materiaal tegen. Daardoor gaat cortenstaal lang mee zonder grote corrosieproblemen. 

In welke omstandigheden gaat cortenstaal niet lang mee?

Maar er zijn ook uitzonderingen. Omgevingsfactoren zoals klimaat, blootstelling aan zoute zeelucht en luchtvervuiling kunnen een invloed hebben op de levensduur. Om cortenstaal lang goed te houden, is onderhoud belangrijk. Door vuil en bladeren te verwijderen die de roestlaag kunnen aantasten, kan je de levensduur van cortenstaal verlengen. Lees in ons blog meer over het onderhoud van cortenstaal.

Invloed van cortenstaal op dieren, planten en kinderen

Dieren in de omgeving

Cortenstaal is veilig voor je huisdieren of wilde dieren in de omgeving. De roestlaag is stabiel en geeft geen schadelijke stoffen af. Daardoor is cortenstaal een veilige materiaalkeuze voor producten in je tuin.

Maar wees voorzichtig met scherpe randen van meubels, borderranden en andere toepassingen van cortenstaal. Scherpe randen kunnen voor schade zorgen als dieren of kinderen ze aanraken. 

Plantengroei en bodemkwaliteit

Veel moestuinbakken zijn gemaakt van behandeld hout dat chemisch bewerkt is. Dat is niet ideaal voor voedselteelt. Een plantenbak van cortenstaal is veiliger: het heeft geen schadelijke stoffen die kunnen afgeven en zo de groei stoppen. De roestlaag die ontstaat, is niet giftig en heeft geen negatieve invloed op planten.

Veiligheid voor kinderen

Cortenstaal vormt een beschermende roestlaag die kan afgeven op kleding en handen. Dat is niet schadelijk, maar het is belangrijk om op te letten als er kinderen in de tuin spelen. 

Cortenstaalproducten kunnen daarnaast scherpe randen of hoeken hebben die pijn kunnen doen als kinderen ermee in aanraking komen. Ook kan cortenstaal in de zomer warm aanvoelen, maar nooit warmer dan de buitentemperatuur.

De cortenstalen tuinproducten kunnen puntige hoeken en scherpe randen bevatten.

Praktische tips voor gebruik

Goed gebruik van cortenstaal

Voordat je cortenstaal koopt en in je tuin plaatst, is het verstandig om je goed te laten informeren over eventuele scherpe randen en hoeken. Onderzoek welke soorten het beste zijn voor een kindvriendelijke omgeving of passen bij jouw leefomstandigheden. De experts van MySteel staan klaar om je daarbij te helpen!

Conclusie

Cortenstaal is een staalsoort die je op verschillende manieren in de tuin kunt gebruiken. Het bijzondere aan cortenstaal is dat er een natuurlijke roestlaag op het materiaal ontstaat die het beschermt. Daardoor gaat het materiaal lang mee en hoef je er niet veel aan te doen om het mooi te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele negatieve effecten van cortenstaal, want het materiaal laat geen schadelijke stoffen los.

Maar let wel op als je net iets van cortenstaal geplaatst hebt. De natuurlijke roestlaag kan een tijdje afgeven op onderliggende materialen of kleding. Ook is het goed om – vooral in de buurt van kinderen of dieren – rekening te houden met scherpe randen die het materiaal kan hebben.

Over het algemeen is cortenstaal een goede materiaalkeuze voor in de tuin. Het ziet er natuurlijk uit door de roodbruine roestlaag en gaat jarenlang mee zonder onderhoud. 

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. ...