"Waarom is cortenstaal zo duur?" - Een vergelijking met andere materialen Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 20 Juni 2024
Tweede auteur: Redactie MySteel Laatste update: 01 Juli 2024

Waarom is cortenstaal zo duur?


Mensen denken vaak dat cortenstaal veel duurder is dan andere materialen die gebruikt worden voor tuinproducten. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? En is dat wel echt zo? In dit blog gaan we dieper in op de prijs van cortenstaal. Daarnaast vergelijken we dit type staal met andere veelgebruikte materialen zoals normaal staal, polyester/kunststof en aluminium. Zo kan jij straks een goede beslissing nemen voor je tuinprojecten! 

Samenvatting

  • Hoewel cortenstaal in het begin duurder lijkt, is het op lange termijn een slimme keuze omdat het lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.
  • Het verschil in prijs tussen traditioneel staal en cortenstaal is minimaal.
  • Cortenstaal is duurder door de gebruikte materialen en het gespecialiseerde productieproces.
  • Traditioneel staal roest door en is daarom een minder goede keuze voor buitentoepassingen. 
  • Polyester is goedkoper dan cortenstaal, maar kan minder goed tegen temperatuursveranderingen en wordt op den duur poreus.  

 

Hoe duur is cortenstaal per kilo?

Het verschil in prijs tussen traditioneel staal en cortenstaal is minimaal. Gewoon staal kost ongeveer € 1,20 per kilo, terwijl de prijs van cortenstaal rond de € 1,35 per kilo ligt. 

Hoewel er een klein prijsverschil is, zie je in winkels meestal geen tuinproducten gemaakt van gewoon staal. Dat komt omdat ze snel kunnen roesten wanneer ze te maken krijgen met vocht en lucht. 

Bij MySteel hebben we daarvoor een alternatief voor gewoon staal, namelijk gepoedercoate plantenbakken. Met poedercoating kan je producten beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals roestvorming. 

Verschil tussen cortenstaal en gewoon staal.

Let op

In het begin stadium lijkt cortenstaal erg op gewoon staal. Cortenstaal zal uiteindelijk gaan roesten en de bruine roestkleur tonen. Voor meer informatie over het roesten, lees meer in ons cortenstaal roesproces blog. 

Waarom is cortenstaal duurder dan andere materialen?

De prijs van cortenstaal hangt af van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de combinatie van verschillende soorten metaal die cortenstaal zijn unieke eigenschappen geven. 

Daarnaast is de productie van cortenstaal ingewikkeld en vraagt het om gespecialiseerde processen, zoals de chemische samenstelling van de legering controleren, het staal verhitten en afkoelen onder gecontroleerde omstandigheden en het productieproces met veel aandacht opvolgen. Je leest meer daarover in de alinea ‘Het productieproces van cortenstaal’. 

Deze factoren dragen bij aan de hogere kosten van cortenstaal, maar zorgen ook dat cortenstaal van goede kwaliteit is en lang meegaat. Daarom vinden veel mensen het de moeite waard om wat extra te betalen voor cortenstaal. 

De prijs van cortenstaal komt mede door de combinatie van metalen, het productproces en aantal bewerkingen.

Het productieproces van cortenstaal

Maar wat is cortenstaal nu eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Cortenstaal is een soort staal dat goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het ontstaat door verschillende materialen met elkaar te mengen. Zo’n mengsel noem je een legering.  

De basis van cortenstaal is ijzer. Daaraan worden chroom, fosfor, koper, nikkel en silicium toegevoegd. Deze grondstoffen worden samengevoegd en gesmolten in een hoogoven bij heel hoge temperaturen. Tijdens dit smeltproces worden de legeringselementen gelijkmatig vermengd met het basisijzer om de juiste chemische samenstelling te krijgen. Dit proces vraagt een zorgvuldige controle om de kwaliteit en consistentie van het eindproduct te verzekeren.

Door deze combinatie van materialen krijgt cortenstaal later de unieke bruin-oranje roestkleur en de duurzame eigenschappen. Dat maakt het een populair materiaal voor verschillende toepassingen, zoals kunst, bruggen en constructies en landschapsarchitectuur. 

Prachtige architectuur met cortenstalen elementen (Bron: Unsplash)

 

Vergelijking met gewoon staal

In cortenstaal zitten dus meerdere, duurdere grondstoffen dan in normaal staal. Dat brengt niet alleen hogere kosten met zich mee voor de productie, maar heeft ook voordelen die de hogere prijs verklaren.

Voordelen van cortenstaal in vergelijking met gewoon staal

  1. Weerbestendigheid: De toegevoegde legeringen, zoals chroom en nikkel, zorgen dat cortenstaal goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Daardoor blijft het materiaal sterk en gaat het niet doorroesten; zelfs niet bij regen, wind of zonlicht.
  2. Lange levensduur: Door de weerbestendigheid kan cortenstaal langer meegaan dan gewoon staal, soms zelfs tot wel 25 jaar. Daarom is het een goede keuze voor buitenprojecten zoals plantenbakken, gevelbekleding en sculpturen.
  3. Weinig tot geen onderhoud nodig: Cortenstaal heeft bijna geen onderhoud nodig omdat het een laagje krijgt dat het beschermt tegen roest. Je hoeft het dus niet vaak te behandelen om het mooi te houden. Lees meer in ons blog over het onderhoud van cortenstaal.
  4. Milieuvriendelijk: Het materiaal is volledig recyclebaar. Dat betekent dat het aan het einde van zijn levensduur kan worden gerecycled en opnieuw gebruikt zonder verlies van kwaliteit. Omdat het weinig onderhoud nodig heeft, hoef je ook geen schadelijke chemicaliën of coatings te gebruiken.


“Hoewel er een klein prijsverschil is tussen cortenstaal en staal, zie je in winkels meestal geen tuinproducten gemaakt van gewoon staal. Dat komt omdat ze snel kunnen roesten wanneer ze te maken krijgen met vocht en lucht.“ 

Gepoedercoat staal als alternatief voor gewoon staal

Gewoon staal wordt bovendien niet vaak gebruikt voor tuinproducten omdat het gemakkelijk kan doorroesten als het nat wordt. Daarom kiezen mensen vaak voor de verzinkt stalen opties die gepoedercoat zijn (bijvoorbeeld gepoedercoate plantenbakken). 

Tijdens het poedercoaten wordt een droog poeder op het oppervlak van een product aangebracht en daarna verhit in een oven. Daardoor ontstaat een duurzame coating die het oppervlak beschermt tegen roest, slijtage en andere schade. 

Ook tuinproducten van kunststof of polyester worden steeds populairder. Deze materialen zijn goedkoop en vragen bovendien weinig onderhoud. 

 

Vergelijking met polyester en kunststof

Polyester is goedkoper dan cortenstaal omdat het gemaakt is van goedkopere materialen en het productieproces minder moeilijk is. Het maken van cortenstaal is een intensiever en ingewikkelder proces, waarvoor vakmensen en gespecialiseerde apparatuur nodig zijn. Daardoor liggen de kosten voor cortenstaal hoger dan voor polyester.

Voordelen van polyester

Tuinproducten van polyester worden steeds beter van kwaliteit. In vergelijking met polyesterproducten van jaren terug, gaan ze langer mee en zijn ze beter bestand tegen slijtage. Dit materiaal heeft ook verschillende voordelen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is:

  1. Weinig onderhoud: Polyester vraagt weinig onderhoud en is gemakkelijk schoon te maken met water en zeep.
  2. Lichtgewicht: Polyester weegt weinig, wat het gemakkelijk maakt om te verplaatsen en te hanteren.
  3. Veelzijdigheid: Polyester kan worden gegoten in verschillende vormen en kleuren. Daardoor is het goed voor veel verschillende tuinproducten en -accessoires.
  4. Betaalbaarheid: Tuinproducten van polyester zijn over het algemeen betaalbaar en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Nadelen van polyester

Hoewel polyester steeds beter wordt, heeft het materiaal toch verschillende nadelen: 

  1. Weerbaarheid: Na een tijdje kan polyester gaan verweren, bros worden en zelfs afbrokkelen.
  2. Kleuren vervagen: De kleur van polyester kan vervagen als het wordt blootgesteld aan UV-licht. Je tuinproducten blijven er dus minder lang mooi uitzien.
  3. Duurzaamheid: Polyester wordt gemaakt van aardolie. Daardoor is het minder duurzaam dan cortenstaal, dat gemakkelijk kan worden gerecycled tot nieuwe producten.
  4. Gevoelig voor weersomstandigheden: Polyester kan door temperatuurverschillen krimpen of uitzetten, waardoor tuinproducten vervormen.

Terwijl cortenstaal in het begin duurder is, blijft het een duurzamere keuze dan polyester. Cortenstaal roest namelijk niet door en blijft lang goed, zonder dat het zijn vorm verliest. 

  Kunststof / polyester tuinproducten Cortenstaal tuinproducten
Voordelen    
  Lage kosten Lange levensduur
  Lichtgewicht Sterk, kan tegen een stootje
  Weinig onderhoud nodig Uniek verouderingsproces
  Keuze uit verschillende kleuren Robuuste uitstraling
  Makkelijk schoon te maken Natuurlijk uiterlijk
  Veelzijdig in ontwerp In alle maten en vormen verkrijgbaar
Nadelen    
  Gevoelig voor krassen In het begin hogere kosten
  Kan vervagen en verkleuren Roest en kan dus afgeven
  Kan minder goed tegen kou en hitte Heeft enige onderhoud nodig
  Kortere levensduur  
  Minder natuurlijke uitstraling  

 

Vergelijking met aluminium

Daarnaast zijn er ook tuinproducten van aluminium verkrijgbaar, die weer hun eigen kenmerken hebben. 

Aluminium is duurder dan cortenstaal, maar het is wel lichter van gewicht. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant is het zo handiger om tuinproducten te verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer je je tuin opnieuw wilt inrichten. Aan de andere kant is het daardoor ook minder stevig. Dat betekent dat de producten minder gewicht kunnen dragen en vaak ook gevoeliger zijn voor schade, zoals deuken of krassen.

Bovendien wordt aluminium snel warm wanneer het in direct zonlicht staat. Dat kan op warme dagen problemen veroorzaken als je de producten wilt aanraken.

Cortenstaal daarentegen is sterker, duurzamer en bestand tegen UV-straling. Het verkleurt en verweert niet. Daarom is het een aantrekkelijke optie voor langdurig gebruik in de tuin.

Kenmerk

Aluminium tuinproducten Cortenstaal tuinproducten
Duurzaamheid Minder UV-bestendig en verkleurt na verloop van tijd Natuurlijke oxidatie zorgt voor beschermende roestlaag
Gewicht Lichtgewicht Zwaarder
Stijl Modern / strak design Industriële look
Onderhoud Weinig onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Prijs Duurder Relatief goedkoper
Kleurvariatie Kan in verschillende kleuren worden geverfd of geanodiseerd Kenmerkende roestkleur met variaties die afhankelijk zijn van oxidatieproces

 

Alternatieve tuinproducten met roestkleur

Een bekend nadeel van cortenstaal is dat het even kan duren voordat de tuinproducten helemaal zijn geroest en de gewenste rustieke uitstraling krijgen. Dat kan sommige mensen tegenhouden om een product van cortenstaal te kopen. Maar gelukkig zijn er nog andere opties waarmee tuinliefhebbers meteen kunnen genieten van de mooie roestkleur in hun tuin, zonder in te leveren op duurzaamheid en kwaliteit.

Leestip

Meer weten over het roestproces van cortenstaal en hoe je het proces kunt versnellen? Lees dan meer in ons blog over het cortenstaal roestproces!

Corten look

Voor mensen die niet willen wachten tot de cortenstaal plantenbak helemaal geroest is, biedt MySteel een goede oplossing. Naast de gewone cortenstaal optie kan je ook kiezen voor gepoedercoate plantenbakken met de corten look. Die hebben meteen de gewenste roestige uitstraling zonder dat je hoeft te wachten. 

De cortenstalen plantenbak (links) en de gepoedercoate plantenbak (rechts).

Roestversneller

Als je toch liever een echt cortenstaal tuinproduct hebt, maar niet wilt wachten op het natuurlijke roestproces, dan kan je ook onze roestversneller kopen. Deze roestversneller is speciaal gemaakt om het roestproces te versnellen. Door de roestversneller gelijkmatig over je cortenstaal product te verdelen, kan je sneller genieten van de warme, roestige uitstraling. Het is bovendien helemaal veilig voor zowel het cortenstaal als de omgeving.

Resultaat van een geleidelijk geroeste en een met roestversneller bewerkte cortenstalen plantenbak.

Conclusie

Het is een misverstand dat cortenstaal veel duurder is dan gewoon staal. Ook al lijkt de prijs in het begin misschien hoger dan bij andere materialen, je bespaart op lange termijn geld. Cortenstaal gaat namelijk langer mee, kan beter tegen verschillende weersomstandigheden en heeft weinig onderhoud nodig. Daarom is het een goede investering voor je tuin.

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. ...

Gerelateerde blogs