Hoe installeer je een watertafel? Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 08 November 2024
Laatste update: 07 November 2024

Hoe installeer je een watertafel?

Een watertafel is een prachtige toevoeging aan je tuin of terras. Het geluid van stromend water zorgt voor een ontspannen sfeer. Om er echt van te kunnen genieten, is het belangrijk dat je de watertafel goed installeert. Zo voorkom je dat je snel onderdelen moet herstellen of vervangen. Ook blijft je watertafel langer mooi. 

In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een watertafel kan installeren en waarop je moet letten.

Samenvatting

  • Met een goede voorbereiding kan je zelf makkelijk een watertafel installeren.
  • Zorg voor een vlakke, stabiele ondergrond om de watertafel stevig te laten staan.
  • Kies een plek dicht bij stroom- en wateraansluitingen om de pomp en verlichting eenvoudig aan te sluiten. 
  • Let op de pH-waarde van het water om roest aan je watertafel te voorkomen.

 

Kan je zelf een watertafel installeren of heb je een professional nodig?

Als je je goed voorbereidt, kan je makkelijk zelf een watertafel installeren. De watertafel wordt geleverd met alles wat je nodig hebt, zoals een pomp en een snoer. Je hoeft dus alleen het ornament te plaatsen, de pomp aan te sluiten en het reservoir met water te vullen.

Zorg er wel voor dat de ondergrond waar je de watertafel plaatst vlak en stevig is. Zo staat de watertafel recht.

Wat heb je nodig om een watertafel te installeren?

Een succesvolle installatie begint met een goede voorbereiding en de juiste materialen. Zorg dat je al het nodige gereedschap bij de hand hebt en dat de aansluitingen in orde zijn. Zo voorkom je problemen en zorg je dat je de stalen watertafel stabiel en veilig kan plaatsen.

Welk gereedschap heb je nodig voor de installatie?

Voor de installatie van je watertafel heb je het volgende nodig:

  • Waterpas: Daarmee zorg je dat de watertafel recht (waterpas) staat.
  • Gereedschap zoals een schop of hark: Zo kan je de ondergrond overal gelijk maken.
  • pH-meter: Om de pH-waarde van het water te meten, zodat de aluminium watertafel niet beschadigd en een cortenstalen watertafel niet gaat doorroesten.

Welke aansluitingen heb je nodig voor een stalen watertafel?

Je hebt ook een paar aansluitingen nodig om je watertafel goed te laten werken. Denk hierbij aan:

  • Stroomvoorziening: Voor de pomp en eventuele verlichting. De watertafel wordt geleverd met een stekker, die je eenvoudig in het stopcontact kan steken.
  • Wateraansluiting: Hoewel je je watertafel met de hand kan vullen, is het handig om een wateraansluiting in de buurt te hebben.

Wat is de beste plek voor een stalen watertafel?

De juiste plek voor je stalen watertafel is belangrijk. Houd rekening met de volgende factoren:

  • Vlakke, stevige ondergrond: Kies een stabiele ondergrond zoals tegels of beton. Wil je het waterornament in het zand plaatsen? Zorg er dan voor dat het zand goed aangestampt is en dat de watertafel waterpas staat. Zo voorkom je dat de watertafel kan verzakken.
  • Dicht bij stroom- en waterpunten: Plaats de watertafel in de buurt van een stroom- en wateraansluiting. Zo hoef je geen verlengkabels te gebruiken.
  • Afstand van bomen en planten: Zet de watertafel buiten op een plek waar geen bladeren of takken in kunnen vallen, zodat de pomp niet verstopt raakt. 

Wortels van bomen

Zet de watertafel niet op of naast omhooggroeiende wortels van grote bomen. Deze wortels kunnen namelijk naar verloop van tijd de watertafel omhoog tillen, waardoor de watertafel niet meer waterpas staat. 

Hoe monteer je een stalen watertafel?

Heb je de perfecte plek voor je watertafel gevonden? Dan is het tijd om de tafel te installeren. Haal na ontvangst meteen de verpakking eraf. Zo voorkom je dat er vlekken of beschadigingen ontstaan. Daarna volg je onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat de watertafel stevig en goed geplaatst wordt:

Bereid de ondergrond goed voor

Voordat je begint met installeren, moet je de ondergrond goed voorbereiden:

Maak de grond vlak: Gebruik een schop of hark om de grond zo vlak mogelijk te maken. Dat zorgt ervoor dat de watertafel stabiel kan staan.

Controleer de stabiliteit: Een stabiele ondergrond voorkomt spanningen in je watertafel, die scheuren of beschadigingen of kunnen veroorzaken.

Plaats en sluit de watertafel aan

Wanneer de ondergrond klaar is, kan je de watertafel plaatsen:

●    Plaats de watertafel: Zet de watertafel op de juiste plek en controleer met een waterpas of deze recht staat.

●    Sluit de pomp van je watertafel aan: Steek de stekker van de pomp in het stopcontact en zorg dat de kabels veilig en netjes weggewerkt zijn.

Vul het reservoir met water

Nu kan je het reservoir vullen:

●    Vul het reservoir: Vul het reservoir totdat de pomp volledig onder water staat.

●    Let op de pH-waarde: Gebruik een pH-meter om de pH-waarde van het water op een neutraal niveau (7) te houden. Dit voorkomt beschadigingen aan het materiaal van de watertafel.

Conclusie

Een watertafel installeren is een klus die je zelf eenvoudig kan doen. Zorg voor een vlakke ondergrond, sluit de pomp aan, vul het reservoir met water en geniet van je nieuwe decoratie. Als je goed voorbereid bent en het juiste gereedschap gebruikt, heb je in korte tijd een mooie, werkende watertafel in je tuin. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te doen, zodat je watertafel goed blijft werken.

Leestip

Wil je meer weten over het onderhoud van watertafels? Lees dan ons blog over het onderhouden van een watertafel.

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten. 

Gerelateerde blogs

Gerelateerde producten