Hoe moet ik mijn stalen tuintrap onderhouden? Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks 06 September 2024
Laatste update: 03 Oktober 2024

Hoe moet ik mijn stalen tuintrap onderhouden?

Als je een trap voor je tuin zoekt die zowel stevig als mooi is, dan is een stalen trap een goede keuze. Staal heeft een stoere, moderne uitstraling en biedt veel voordelen. Stalen trappen kunnen namelijk goed tegen verschillende weersomstandigheden, hebben weinig onderhoud nodig en gaan heel lang mee. 

In dit blog leggen we je uit hoe je een stalen tuintrap het best kunt onderhouden, zodat je er jarenlang gebruik van kunt maken.

Samenvatting

  • Door je tuintrap regelmatig schoon te maken en te controleren op slijtage en roest, blijft de trap langer in goede staat.
  • Hoewel stalen trappen tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, is het belangrijk om in de winter voorzichtig te zijn met gladheid.
  • Als je op blote voeten op een cortenstalen trap loopt, moet je in de zomer oppassen voor hitte en er rekening mee houden dat er roestvlekken kunnen ontstaan. 

Hoelang gaat een stalen trap mee?

De levensduur van een stalen trap hangt af van het soort staal dat gebruikt is. Cortenstaal kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en kan daardoor wel 25 jaar meegaan. Ook gepoedercoat staal kan door de duurzame coating lang meegaan, vooral als het goed wordt onderhouden.

Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de levensduur van je stalen trap, zoals onderhoud, weersomstandigheden en gebruik. 

Onderhoud

Om de levensduur van je tuintrap te verlengen, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken en te controleren op schade of roestvorming. 

Leestip

Wil je weten hoe je cortenstaal het best kunt onderhouden? Lees dan ons blog over het onderhouden van cortenstaal.

Weersomstandigheden

Cortenstaal is sterk en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, maar het is wel belangrijk dat je een goede afwatering hebt. Als cortenstaal lange tijd onder water staat, kan de roestlaag zich namelijk afzetten. Meer over dit proces lees je in ons blog ‘Kan cortenstaal tegen water?

Gebruik

Ook het gebruik van je tuintrap heeft invloed op de levensduur ervan. Hoe vaker je de trap gebruikt, hoe sneller deze slijt. Als je regelmatig zware voorwerpen op en af de trap draagt, kan dat ook voor snellere slijtage zorgen. 

Krassen op de trap

Bij een trap van cortenstaal is het minder erg als er krassen ontstaan; deze zullen vanzelf dichtroesten. Bij een trap van gepoedercoat staal moet je wel voorzichtiger zijn, omdat de beschermende coating er na een tijdje af kan gaan. Als dat gebeurt, kun je de beschadiging makkelijk bijwerken met een speciale lakstift.

Zijn er onderdelen van een stalen trap die regelmatig vervangen moeten worden?

Hoewel stalen trappen meestal stevig en duurzaam zijn, kunnen bepaalde onderdelen, zoals de treden en bevestigingen, na een tijdje slijten. Daarom is het belangrijk om het frame regelmatig te controleren op scheuren, vervormingen of andere tekenen van slijtage. Ook de verbindingen tussen de verschillende delen van de trap moeten vaak gecontroleerd en onderhouden worden. Zo blijft de trap veilig om te gebruiken. 

Kun je op blote voeten lopen op een stalen tuintrap?

Ja, het is mogelijk om op blote voeten over een stalen tuintrap te lopen, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten:

Hitte in de zomer

Cortenstaal kan in de zomer erg warm worden. Als het buiten 25 graden Celsius is, kan het staal al opwarmen tot ongeveer 57 graden Celsius. Dat maakt het minder comfortabel om op blote voeten over de trap te lopen. Ook bij een trap van gepoedercoat staal is het effect vergelijkbaar.

Vuile voeten

Cortenstaal staat bekend om zijn unieke roestproces. Dit proces zorgt niet alleen voor een bijzondere uitstraling, maar ook voor een beschermlaag op het staal. Als het staal wordt blootgesteld aan de buitenlucht en vocht, begint het te roesten. In plaats van door te roesten zoals gewoon staal, vormt cortenstaal na een tijdje een roestlaag die het staal beschermt tegen verdere roest. 

Leestip

Wil je meer weten over dit proces? Lees dan ons blog over het cortenstaal roestproces.

Tijdens dit roestproces kan de trap echter roestvlekken afgeven. Deze vlekken kunnen op je blote voeten achterblijven, maar zijn makkelijk te verwijderen met water en zeep. Zodra het roestproces helemaal afgerond is, zal de trap geen vlekken meer afgeven.

Kan een cortenstalen tuintrap glad worden?

Cortenstaal heeft een robuuste en zelfs ruwe uitstraling, maar in bepaalde omstandigheden kan ook dit materiaal glad worden.

Wanneer kan een geroeste buitentrap glad worden?

De roestlaag op cortenstaal heeft een ruwe structuur en biedt daardoor meestal goede grip. Bij ijzige omstandigheden is dat echter vaak niet genoeg. De roestlaag kan namelijk water vasthouden, dat kan bevriezen en zo een ijslaag vormen. Daardoor wordt het oppervlak van de trap glad en kan het gevaarlijk zijn om erop te lopen.

Wat kun je tegen een gladde buitentrap doen?

Als er sneeuw of ijs op je buitentrap ligt, is het belangrijk om dit meteen te verwijderen. Regelmatig schoonmaken om opgehoopt vuil en vocht te verwijderen helpt ook om gladheid te verminderen.

Bij gladde omstandigheden kun je zand of zout strooien op de treden om extra grip te krijgen. Let wel op: bij cortenstaal is het beter om alleen grof zand te gebruiken, omdat zout een chemische reactie met het staal kan veroorzaken. Dat kan ervoor zorgen dat je trap minder lang meegaat. Als de trap van gepoedercoat staal is, kun je wel zout gebruiken. Tijdens het poedercoatproces wordt er namelijk een polyesterlaag aangebracht, waardoor de trap wel tegen zout kan.

Let op!

Gebruik GEEN zout op een cortenstalen trap om deze ijsvrij te maken. Dit kan de levensduur van het cortenstaal aanzienlijk verkorten. Gebruik daarom als alternatief zand om de grip op de gladde tuintrap te vergroten. 

Conclusie

Stalen tuintrappen gaan meestal lang mee, maar verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de levensduur, zoals het soort staal, het onderhoud, de weersomstandigheden en het gebruik. Om ervoor te zorgen dat je tuintrap zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen of roest. 

Bij MySteel kun je kiezen uit een groot aanbod van trappen van cortenstaal en zwarte gepoedercoat stalen trappen. Zo kun je de trap vinden die het best in jouw tuin past.

Over de auteur

Dirk Meulendijks
Dirk Meulendijks Productspecialist

Dirk schrijft regelmatig blogs om klanten van MySteel te helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Daarin deelt hij ook waardevolle tips om ervoor te zorgen dat klanten zo lang mogelijk kunnen genieten van hun MySteel-producten.